Ce înseamnă dacă găsești un AC pe jos. Ești urmărit de ghinion toată viața? Amintim astăzi despre o serie de superstiții vechi, folosite în diferite zone din România și care aveau că “materie prima”, acul și ața. Tradițiile vechi au rămas o amintire vie în lumea moderă.
Cele mai interesante au fost reamintite de etnograful Artur Gorovei într-o carte, sub numele “Credințe și superstiții ale poporului roman”.
- Ac daca găseșți, e semn de sfadă.
- Ac daca găsesti, e a sărăcie.
- Când găsești ac cu urechi, îți face nevasta o fata fară urechi.
- Ace aflate înfipte în pămant sau gard, nu este bine a le lua, căci se crede că ele ar fi pline de boale, și acel ce le ia, se poate apoi greu bolnavi, ba chiar poate muri.
- Acul când îl dai împrumut, să-l înfigi în ceva, și de acolo să-l eie cel căruia îl împrumuti, de voesti a nu te sfdi cu el.
- Daca se da cuiva un ac, apoi e bine a i-l da cu ață, fi-indca se zice că dacăd ar fi sufletul aceluia în iad, vă fi de care trăgandu-l, se vă scoate afară.
- Când dai cuiva un ac, să nu-l asvârli, căci cât li-i aș-varli de departe, atâta are să-ți moara un copil de lung.
- Cine da acul cu ată întransul, își dă zilele.
- Dacă se împrumută cuiva un ac, apoi i se dă și se ia înapoi cu ață, că ‘n altfel ar fi păcat.
- Să nu arunci acul, când ți-l cere cineva, căci te lun-gesti, cât e de la tine până la cerător.
- Să nu te scobești cu acul printre dinți, căci ți se stricä.
- Femeia sä nu puie acul în cap, pe perini sau prin altepärti, căci e semn de prostealä,i cu timpul Își vă pierde mintea.
- Acul cu care s-a cusut ceva pentru mort, să rămână lângă mort, căci dacă ar rămânea în casă, și ar coase cu el cineva, apoi i-ar paraliza mânile.