În anul 2024, premierul Marcel Ciolacu a asigurat că nu vor avea loc creșteri de taxe și impozite. Ciolacu a făcut această promisiune în cadrul unei întâlniri cu liderii de afaceri și reprezentanții mediului de business.
Cu toate acestea, premierul a subliniat că, începând cu anul 2025, se impune o alegere crucială între menținerea cotei unice sau adoptarea unui sistem de impozitare progresivă. Mai multe variante au fost luate în considerare în cadrul guvernului, iar Fondul Monetar Internațional a propus cotele de 10%, 15%, 25% și 30% ca opțiuni pentru impozitarea progresivă.
Ce este sistemul de impozitare progresivă
Sistemul de impozitare progresivă urmărește creșterea proporțională a cotei de impozitare odată cu sporirea veniturilor contribuabilului. Această abordare are ca obiectiv impozitarea mai accentuată a celor cu venituri mari. Un alt obiectiv este oferirea de stimulente fiscale pentru cei cu venituri mai reduse.
Prin implementarea acestui sistem, fiecare cetățean ar contribui la finanțarea serviciilor publice în funcție de nivelul său de venit. Astfel, cei cu venituri mai mari ar contribui cu un procentaj mai mare, având în vedere pragurile de impozitare.
Totuși, această schimbare ar putea duce la situații în care angajați cu salarii brute similare să aibă venituri nete diferite, în funcție de pragurile de impozitare aplicate în cazul fiecărui salariu.
Două scenarii majore au fost prezentate. Primul implică un impozit fix de 15% pentru toate salariile din România. În timp ce al doilea scenariu propune impozitare progresivă, cu variantele de 10% pentru salariile sub 5.850 de lei și 20% pentru salariile peste 6.000 de lei, sau 10% pentru salariile sub 7.956 de lei net și 25% pentru cele peste 8.000 de lei net.
„Schimbările fiscale sunt majore şi vor însemna atât o povară financiară suplimentară, cât şi un efort de conformare a contribuabililor. Dată fiind complexitatea prevederilor. Din păcate, la cum arată situaţia bugetară şi sub imperativul de a reduce deficitul bugetar (pentru a îl putea finanţa sustenabil) este destul de probabil ca anul 2025 să vină cu modificări chiar mai ample, cum ar fi mult vehiculatul impozit progresiv pe venituri”, preciza luna trecută Daniel Anghel, partener şi lider al Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România, potrivit news18.ro.