Actual Lifestyle

Ce este shrinkflation și de ce întreaga lume, inclusiv România, va fi afectată de acest predictibil proces economic. Video

Ce este shrinkflation și de ce întreaga lume, inclusiv România, va fi afectată de acest predictibil proces economic. Video

Pe măsură ce trece timpul și procesele ecomomice din jurul nostru iau diferite forme, predictibile, bine cunoscute de economiștii cei mai experimentați. Fenomenul de care vorbim astăzi a mai fost întâlnit în istoria omenirii, dar acum revine în forță și ne șochează cu intesitatea propagării lui. Despre ce este vorba, în materialul de astăzi, la Infoactual.

Ce este shrinkflation și de ce întreaga lume, inclusiv România, va fi afectată de acest predictibil proces economic. Video

Shrinkflation se așează în rând cu celelalte fenomene economice pe care le trăiește, din plin, Occidentul, astăzi.

În timp ce consumatorii se confruntă cu creșteri de preț după creșteri de preț în supermarketuri, ca urmare a războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei, companiile încearcă să găsească diferite modalități de a transfera costurile lor crescute către clienți, care trebuie să suporte încă o povară în plus.

De obicei, clienții își dau seama rapid că produsele din coșurile lor de cumpărături devin mai scumpe, dar nu sunt la fel de buni la a observa că primesc mai puțin pentru același preț – așa-numitul fenomen de „micșorare a prețurilor”.

Cum să mărești pe furiș prețul fără să mărești de fapt prețul„, a postat olandezul Gert-Jan Boer pe Twitter, în aceste zile, împreună cu o fotografie care arată două cutii de făină de panificație la fel de mari, dar una conține 500 de grame, iar cealaltă doar 400.

Acesta nu este deloc un caz izolat, după cum ilustrează miile de retweeturi și comentarii ale oamenilor, care aduc exemple din viața lor: alți consumatori s-au plâns de faptul că numărul de pastile dintr-o cutie a fost înjumătățit sau că la același preț se obțin doar 80 în loc de 100 de grame de mezeluri.

Acest fenomen, numit „shrinkflation”, a fost descris de către Asociația Consumatorilor Olandezi ca fiind o consecință a creșterii costurilor de transport, energie și materii prime, care au crescut și mai mult din cauza invaziei din Ucraina.

Ca urmare, producătorii de alimente nu numai că practică prețuri mai mari pentru aceleași produse, dar uneori fac și contrariul: practică același preț pentru mai puțin.

Pe scurt, înseamnă că ceea ce cumpărați a devenit mai mic. Așa că primești mai puțin pentru aceiași bani„, a declarat Joyce Donat de la Asociația Consumatorilor la radioul olandez săptămâna trecută, citat de brusselstimes.

Prețul rămâne adesea același, în timp ce conținutul s-a redus, dar uneori produsele sunt chiar puțin mai scumpe. „De multe ori este vorba doar de câțiva bănuți, așa că nu se observă foarte bine, dar pentru că și ambalajul a devenit mai mic, creșterea prețului este mult mai mare decât vă dați seama.”

Nu numai olandezii, dar și germanii se plâng tot mai des de aşa-numita shrinkflation, procesul de reducere a dimensiunii sau a cantității unui produs, în timp ce prețul produsului rămâne același sau crește ușor. Aceștia reclamă situația dată la Protecșia Consumatorului și așteaptă să fie luate măsuri de sancționare a magazinelor care apelează la acest procedeu nedorit.

Val de plângeri la Protecţia consumatorilor și în Germania. Tot mai multe persoane se plângă de aşa-numita shrinkflation, reducerea dimensiunii sau a cantității unui produs, în timp ce prețul produsului rămâne același sau crește ușor, scrie dcbusiness.ro.

În România nu se vorbește oficial de așa ceva, pentru că statistica românească face referire doar la inflație, aici am rămas blocați, noi, românii, deocamdată.

Preţurile de consum în luna iulie 2022 comparativ cu luna iunie 2022 au crescut cu 0,9%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 11,0%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2022, comparativ cu luna iulie 2021 este 15,0%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2021 – iulie 2022) faţă de precedentele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) este 10,1%”, se arată în comunicatul INS.

Foto: pixabay/ video: twitter & youtube