Lifestyle

Ce este dislexia și cum putem trăim cu ea?

Ce este dislexia și cum putem trăim cu ea?

Dislexia este o tulburare de învățare din cauza căreia multe persoane nu reușesc să citească cursiv. Această problemă se manifestă sub mai multe forme: literele pot să aibă ordinea schimbată, copiii nu pot „citi cu vocea din cap” textele pe care le parcurg și este posibil chiar ca pronunția și înțelegerea textului să fie afectate.

Această dificultate de învățare nu are nicio legătură cu nivelul de inteligență al persoanei care suferă de dislexie. Pe de altă parte, studiile arată că ea poate să fie legată de alte probleme neurologice, precum deficitul de atenție și hiperactivitate (ADHD).

Sfatul expertului

Conform lui Aurelian Ciocan, care este profesor de dicție, există mai multe semne care arată că un copil ar putea avea nevoie de atenție specială în educație din cauza dislexiei. În primul rând, el va vorbi cursiv mai târziu decât majoritatea celorlalți copii. Situația începe să devină mai clară în apropierea vârstei de 4 ani, când devin mai vizibile exprimările greoaie. Totuși, majoritatea cazurilor sunt depistate în școală, atunci când profesorii reperează dificultăți la lectură și la scriere, dincolo de amestecul ludic al cuvintelor care este specific tuturor celor mici. Anumiți elevi vor avea nevoie în acest caz de educație specială, dar acest lucru nu este valabil pentru toți: dislexia se manifestă diferit la fiecare persoană.

„În cazul copiilor dislexici, unele simptome pot apărea de la vârsta de patru ani, până ca cel mic să ajungă în clasa zero. Copii dislexici tind să vorbească mai greu, achiziția de cuvinte să fie mai greoaie.

În cazul adulților, cei care își dau seama după vârsta de 18 ani își aduc aminte că au avut anumite probleme și când au fost mici, Această problemă se regăsește mai des la adulții a căror meserie este în sfera cititului.

Îi sfătuiesc pe părinți să le ofere timp copiilor dislexici pentru că cei mici au foarte mare nevoie de suport emoțional. De asemenea, adulții pot merge cu copii la un logoped care vor face ca cititul să fie mult mai ușor.

Dislexia nu dispare, ești dislexic toată viață, doar că te poți antrena pentru a da randament”, a explicat Aurelian Ciocan la Antena 3 CNN.

Persoane celebre cu dislexie

Succesul nu este de neatins atunci când te confrunți cu această tulburare. La Hollywood, actori de top precum Jennifer Aniston, Orlando Bloom sau Keanu Reeves au dezvăluit dificultățile pe care le-au întâmpinat din cauza problemelor de citire. Chiar și mari scriitori, precum Agatha Christie, au întâmpinat această piedică.

În România, cel mai celebru caz este cel al actorului Horațiu Mălăele, a cărui familie credea că are o dizabilitate mintală atunci când era copil.