Începând de luni, 1 august, pentru persoanele care lucrează 2 ore, angajatorii trebuie să le plătească taxele la nivel de 8 ore (în limita unui salariu minim). Deși există anumite excepții, măsura tot afectează unele categorii care chiar muncesc 2 ore, precum cei care se ocupă de curățenie, anumiți angajați de la mentenanță, bone etc.
Ce efect a avut supraimpozitarea muncii part-time de la 1 august asupra românilor. Câți au rămas fără job
Aşa că, din cauza supra-taxării muncii part-time, multe firme au decis să încheie unele contracte. Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), 59,7% dintre respondenți au spus că vor face concedieri în rândul angajaților part-time.
În ultima săptămână s-au desființat 108 mii de contracte part-time, potrivit datelor obținute de Euronews de la Inspecția Muncii. Adică aproape 15% din numărul total al contractelor de acest fel înregistrate în România. Patronii unor firme mici au recurs la această soluție din cauza suprataxării contractelor part-time, care a intrat în vigoare de la 1 august. Consultanții fiscali atrag atenția că sunt situații în care toți angajatorii unei persoane care are mai multe contracte part-time trebuie să plătească taxe majorate.
Consultantul fiscal, Adrian Bența spune că au mai fost astfel de proceduri în perioada anilor 2018 – 2020, introduse prin Ordonanța 79 din 2018 și asupra acestei Ordonanțe s-a pronunțat deja Curtea Constituțională și există foarte multe precedente de acest fel.
„În primul rând ar trebui spus că în Constituție nu se prevede negru pe alb că e constituțional să fii foarte inteligent sau este mai puțin constituțional să nu fii deloc inteligent, ci se prevăd niște reguli de bun simț. Din punctul de vedere al impozitării contractelor part-time vă aduc aminte că nimic nu e nou sub Soare. Au mai fost astfel de proceduri în perioada anilor 2018 – 2020, introduse prin Ordonanța 79 din 2018 și asupra acestei Ordonanțe s-a pronunțat deja Curtea Constituțională și există foarte multe precedente de acest fel.
Aici, spune Benţa, din punctul meu de vedere, efectul pe termen scurt este unul mai puțin inteligent.
„Dacă intrăm pe forumurile de contabilitate, pe diverse grupuri de specialitate este o adevărată nebunie privind desființarea acestor contracte de muncă, cu desființarea posturilor de muncă, adică nu cu transformarea acestora în 8 ore. În decurs de o săptămână, 25.000 – 30.000 de locuri de muncă, care ar fi fost cu normă întreagă, au fost desființate, ceea ce nu e nici pe departe bine.”