Peste 12.000 de români au primit pe cardurile sociale prima din cele patru tranşe ale ajutorului în valoare de 250 de lei. Până la 1 iulie, peste 500.000 de persoane vor putea folosi banii europeni pentru achiziţionarea alimentelor sau meselor calde din reţeaua de peste 24.400 de magazine afiliate. Numai că au apărut şi surprizele. Nu toţi românii par să aibă nevoie de alimentele de bază pentru traiul de zi cu zi.
Ce cumpără românii cu voucherele sociale. Avertisment dur al ministrul Muncii către comercianţi
Românii cumpără chipsuri și băuturi răcoritoare din banii dați de stat pentru a-și cumpăra alimente, iar ministrul Muncii, Marius Budăi atrage atenţia comercianţilor că vor avea mari probleme în decontarea acestora.
Ministrul Muncii, Marius Budăi vorbește despre acest comportament deplasat și pare dezamăgit de ceea ce fac românii cu banii primiți de la bugetul public, adică din contribuțiile noastre.
„Noi am discutat foarte clar cu cei care vor deconta aceste sume că nu se vor deconta decât dacă sunt strict alimente. Trebuie să știe și comercianții că nu vom deconta voucherele respective”, a spus ministrul Muncii.
Amintim faptul că valoarea voucherelor sociale se ridică la 250 de lei, bani pe care un beneficiar îi primește din două în două luni, până la finele anului curent.
Banii ar trebui să fie cheltuiți pentru a procura mâncarea necesară traiului de zi cu zi, nu pentru alte achiziții, fie ele și de ordin alimentar. De exemplu, poți cumpăra pâine, lapte, ouă, dar chipsurile nu sunt o necesitate, la fel și băuturile răcoritoare. Beneficiarii pot să plătească și mese calde la cantine sau alte unități de alimentație publică!
Amenzi uriașe pentru cine nu folosește corect voucherele sociale
Autoritățile parcă au prevăzut că lucrurile nu se vor desfășura așa cum trebuie, motiv pentru care au adoptat sancțiuni dure pentru cei care folosesc voucherele în alte scopuri decât cele pentru care au fost create.
Prin urmare, vânzarea vocherelor în schimbul unei sume de bani e sancționată cu amendă între 7.650 lei și 10.200 lei, iar firmele sau cantinele care vor oferi bani în schimbul voucherelor vor fi și ele amendate cu o sumă mare, respectiv o amendă situată între 7.650 lei și 10.200 lei.
În aceeași ordine de idei, unitățile care vând produse persoanelor ale căror vouchere nu le aparțin riscă amenzi între 10.200 și 17.650 lei.
Nu în ultimul rând, firmele emitente care nu alimentează la timp cardurile vor fi cel mai aspru sancționate, cu amendă de 35.700 de lei.