Șefii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au primit raportări cu cel puțin 169 de cazuri de „hepatită acută de origine necunoscută” din 12 țări. Au fost detectate cazuri la copii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani, majoritatea fiind internați în spital.
Focarul de hepatită cu origine necunoscută
Șefii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au primit raportări cu cel puțin 169 de cazuri de „hepatită acută de origine necunoscută” din 12 țări. Au fost detectate cazuri la copii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani, majoritatea fiind internați în spital.
Primele cazuri de hepatită au fost înregistrate în Marea Britanie, unde sunt acum 114 copii bolnavi. Oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie au exclus vaccinul Covid ca o posibilă cauză, niciunul dintre cazurile britanice de până acum nu a fost vaccinat din cauza vârstei fragede. La fel, niciunul dintre copiii din cazurile din SUA semnalate nu a fost vaccinat, scrie Daily Mail.
S-au anunțat deja țările în care au apărut cazuri similare de hepatită, catalogate în media internațională drept „misterioase”. Au fost raportate 13 cazuri în Spania, 12 în Israel și 11 în SUA (în Alabama și două în Carolina de Nord). Boala neobișnuită a fost observată și în Danemarca, Irlanda, Țările de Jos, Italia, Franța, Norvegia, România (1 caz) și Belgia.
Ce cred experții că s-ar putea afla în spatele focarului de hepatită misterioasă
În timp ce experții cred că adenovirusul – un virus asociat cu multe răceli comune – ar putea fi în spatele valului de cazuri, OMS vine cu o precizare.
„Deși adenovirusul este o posibilă ipoteză, investigațiile sunt în desfășurare pentru agentul cauzal”, a transmis Organizația Mondială a Sănătății.
Articolul din Daily Mail conține o sinteză a opiniilor experților cu privire la apariția acestor cazuri ciudate de hepatită.
Coinfecție
Experții spun că cazurile pot fi legate de un virus asociat în mod obișnuit cu răceala, dar cercetările suplimentare sunt în desfășurare.
Acest lucru, în combinație cu infecțiile cu Covid, ar putea cauza creșterea cazurilor, susțin unii. Virusul a fost detectat în cel puțin 74 dintre cazuri. Cel puțin 20 dintre copii au fost testați pozitiv pentru coronavirus, dar nu se precizează dacă toți acești copii nu au fost vaccinați.
Imunitatea slăbită
Experții britanici însărcinați să investigheze valul de îmbolnăviri cred că ciclul nesfârșit de izolare ar fi putut juca un rol contributiv.
Este posibil ca restricțiile să fi slăbit imunitatea copiilor, lăsându-i la un risc crescut de adenovirus.
Scriind în jurnalul Eurosurveillance , echipa – condusă de epidemiologul Public Health Scotland Dr. Kimberly Marsh – a spus că mai mulți copii ar putea fi „slabi din punct de vedere imunologic” față de virus, din cauza restricțiilor.
Ei au spus: „Ipotezele principale se concentrează în jurul adenovirusului – fie o nouă variantă cu un sindrom clinic distinct, fie o variantă care circulă în mod obișnuit, care afectează mai grav copiii mai mici care sunt slabi din punct de vedere imunologic.
Cel din urmă scenariu poate fi rezultatul amestecării sociale restrânse în timpul pandemiei”.
Mutația adenovirusului
Alți oameni de știință au spus că este posibil să fi fost un virus care a dobândit „mutații neobișnuite”.
Un specialist în virologie de la Imperial College London a declarat pentru The Telegraph că este „foarte neobișnuit și rar” ca copiii să sufere de hepatită severă, mai ales în măsura în care au nevoie de un transplant de ficat.
Expertul, care a dorit să rămână anonim, a spus: „Numărul cazurilor este excepțional. Îi face pe oameni să creadă că se întâmplă ceva neobișnuit, cum ar fi un virus care a suferit mutații sau o altă cauză, și s-au alarmat”.