Actual

Ce cărți joacă România în conflictul cu Rusia? Ministerul de Externe a intervenit: „Trebuie să plecăm”

Ce cărți joacă România în conflictul cu Rusia? Ministerul de Externe a intervenit: „Trebuie să plecăm”

Ce cărți joacă România în conflictul cu Rusia? România a reuşit să introducă în premieră pe agenda unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe, încheiată ieri, la Lisabona, problema conflictelor îngheţate din vecinătatea Uniunii. Ministerul Afacerilor de Externe a intervenit.

Ministrul Bogdan Aurescu a precizat, la Radio România, că măsurile propuse de el au vizat: înfiinţarea unei poziţii de reprezentant special al Uniunii Europene pentru conflicte îngheţate şi rezilienţă a statelor din Parteneriatul Estic, aplicarea regimului de sancţiuni în zone ca Transnistria, dar şi sprijinul în perioada post-pandemie. Expertul a explicat că întreaga Uniune este acum conştientă de pericolul conflictelor îngheţate, precum şi de faptul că în spatele lor se află Rusia.

Ce cărți joacă România în conflictul cu Rusia? Ministerul de Externe a intervenit: „Trebuie să plecăm”

„Trebuie să plecăm de la originile acestor conflicte, puse în scenă și utilizate şi în continuare de către Rusia, pentru a proiecta propriile sfere de influență în regiune. UE nu poate să fie cu adevărat un actor global dacă nu reuşeşte să fie influentă în propria sa vecinătate. Am propus mai multe vizite, ideea de vizite de grup ale miniștrilor de externe, vizitele Înaltului reprezentant, mai ales în Republica Moldova, Georgia, Ucraina. De asemenea, să ne implicăm mai mult în relația cu regiunile separatiste, chiar dacă, în același timp, consolidăm politica de nerecunoaștere a acestor regiuni, prin livrări de echipamente medicale și de vaccinuri. Şi am exemplificat cu sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova, vaccinuri care, de altfel, au ajuns şi în Transnistria, înainte ca alte vaccinuri din alte surse să ajungă.”, a conchis Bogdan Aurescu.

Ce şanse sunt, realist, ca toată această listă să fie asumată de toate statele membre?

„Foarte important, am propus două măsuri instituționale. În primul rând, crearea unui format dedicat al UE cu cele trei state din Parteneriatul Estic afectate de astfel de conflicte şi să reflectăm asupra posibilității de a stabili o poziție de reprezentat special al UE, pentru reziliența statelor din Parteneriatul Estic și pentru conflictele înghețate”, mai spune Ministrul Afacerilor de Externe.