Între 8 și 17 aprilie, Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție a programului de titluri de stat FIDELIS. Aceasta oferă cele mai atractive oferte de dobânzi pentru donatorii de sânge.
Tranșa specială dedicată donatorilor de sânge va consta în titluri de stat emise în lei. Ele vor avea o scadență de un an și o dobândă de 7%. Procentul reprezintă cea mai avantajoasă ofertă prezentată până în prezent în cadrul programului FIDELIS.
Un alt beneficiu este reprezentat de reducerea cu zece ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 de lei, pentru cei care pot demonstra că au donat sânge începând cu 1 iulie 2023.
În cadrul ediției FIDELIS, pe lângă tranșa specială, vor fi disponibile și emisiunile obișnuite de titluri de stat.
Acestea includ:
– Titluri de stat în lei, cu scadențe de un an și trei ani și dobânzi anuale de 6% și, respectiv, 6,85%. Valoarea nominală a unui titlu de stat pentru emisiunea în lei este de 100 de lei.
– Titluri de stat în euro, cu scadențe de un an și cinci ani și dobânzi anuale de 4%, respectiv, 5%. Valoarea nominală a unui titlu de stat pentru emisiunea în euro este de 100 de euro.
Condiții pentru donatorii de sânge
Persoanele fizice cu vârsta peste 18 ani, rezidente sau nerezidente, pot subscrie la titlurile de stat FIDELIS, fie în lei, fie în euro. Acestea se accesează prin intermediul băncilor partenere, printre care se numără BT Capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale și Alpha Bank.
Procesul de subscriere nu implică comisioane din partea băncilor intermediare, iar veniturile obținute din dobânzi sau câștigurile de capital sunt scutite de impozitare.
Deținătorii de titluri de stat FIDELIS care au ajuns la maturitate în emisiunile anterioare pot reinvesti fondurile neutilizate la scadență prin subscrierea în această nouă emisiune.
Cine poate dona sânge
Pentru a putea dona sânge, trebuie să îndeplinești anumite condiții, iar informații utile în acest sens pot fi obținute de la autoritățile competente.
-să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
-să fii cetățean român sau (în cazul străinilor) să ai rezidența legală pe teritoriul României de minim 1 an și să poți comunica minimal în limba română;
-să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pașaport, carnet de conducere, carnet militar);
-să ai o stare generală fizică și psihică bună;
-să ai greutatea >/= 50 kg;
-să ai tensiunea arterială sistolică între 10 și 18 mmHg;
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
-să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament. Cum ar fi diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.;
-să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni;
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare, în perioada menstruală sau la mai puțin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;
-rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, să fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobină, glicemie, calciu, trombocite);
-vene vizibile, bine conturate;
-locul puncției să nu aibă eczeme sau iritații.
Donatorii au o serie de beneficii
-0adeverință pentru transport, redus cu 50% pe metrou și RATB;
-zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverință pentru școală/facultate;
-bonuri de masă în valoare de 280 lei, valabile până la sfârșitul anului;
-o dată pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit. Acestea se fac la Centrul de Transfuzie Sanguină (la minim 1 lună distanță față de ultima donare);
-românii care donează sânge de cel puțin trei ori pe an pot beneficia de o reducere a impozitului pe clădiri și terenuri.