Aveți idee când vă expiră pemisul de conducere? Nu ar face rău o verificare în acest sens. În caz contrar există o amendă de mai mare frumusețea.
Ce avertisment au polițiștii pentru aproape jumătate de milion de șoferi din România care trebuie să își preschimbe permisul de conducere
Mai exact este vorba despre un număr impresionant de peste 450 de mii de carnete, emise în perioada decembrie 2012 şi februarie 2013. Acestei categori le va expira permisul de conducere auto, în următoarele luni, avertizează poliţiştii. Agenţii de circulaţie au povestit că întâlnesc periodic şoferi care conduc ilegal şi spun că nici măcar nu ştiau că le-a expirat permisul.
Într-un comunicat media, specialiștii din Ministerul de Interne al României ne aduc la cunoștință următoarele:
„Având în vedere numărul mare de documente care vor necesita preschimbare, facem apel la posesorii de permise de conducere aflaţi în această situaţie să solicite preschimbarea permiselor de conducere înainte de expirarea valabilităţii administrative, prin efectuarea programărilor online pe site-ul www.drpciv.ro, achitarea contravalorii permisului de conducere în valoare de 89 lei (prin intermediul CEC, BCR, reţeaua de staţii SelfPay, online – ghişeul.ro sau drpciv.ro secţiunea servicii online – plăţi, mandat poştal etc.), pregătirea documentelor necesare pentru preschimbarea permisului de conducere (act de identitate valabil – original, fişa medicală, permisul a cărui preschimbare este solicitată, în original, dovada efectuării plăţii taxei) şi prezentarea la sediu conform programării.”
Ce trebuie să faceți
Cererea pentru preschimbarea permisului de conducere poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului.
Permisul de conducere se livrează, prin serviciul de curierat la Poştei Române, la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare (termenul de livrare este cuprins între 5 – 15 zile).
Până la eliberarea noului permis, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile. După termenul de 15 zile, în cazul în care titularul nu poate fi identificat/găsit la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica, personal, de la serviciul public comunitar în a cărui competenţă se află acea adresă.
Potrivit MAI, stadiul emiterii documentelor poate fi urmărit, în timp real, pe site-ul www.drpciv.ro, secţiunea servicii online – emitere permis/emitere certificat.
Ce amendă prevede legea
Șoferii trași pe dreapta chiar și la un simplu control trebuie să prezinte agenţilor de la Poliţia rutieră, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, ei se pot alege cu o amendă.
Articolul 101 din Codul Rutier avertizează: circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2022.
Cei care sunt opriţi de către Poliţie şi au permisul de conducere expirat, în 2022, aceştia sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei, dar şi de puncte de penalizare.
Un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2022. Astfel, 870 lei reprezintă 6 punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă 8 puncte de amendă.
În cazul în care, plata amenzii se efectuează în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei. Cât despre punctele de penalizare, acestea se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite.
Amenzile pentru permisul auto expirat se pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic. Conducătorii auto, care au luat amendă pentru circularea pe drumurile publice cu permisul auto expirat, nu mai sunt nevoiţi să facă dovada plății către Poliție.
Instituţia va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal are o serie unică de evidență.