Ce arome! Cum se face tarta cu dovleac. Deliciu de sezon, gustos și sănătos! Pentru că toamna și-a intrat în drepturi, vă propunem o rețetă cu care vă veți încânta întreaga familie.
Întâi vă apucați de blat. Puneți în robot 100 grame de mix de semințe crude (semințe de floarea soarelui, in, susan, dovleac), pe care le măcinați un minut și le răsturnați într-un castron mare. Macinați tot în vasul robotului 100 grame de alune de pădure crude. Puteți folosi și migdale în loc de alune.
Puneți alunele/migdalele măcinate peste seminte. Adăugați 3 linguri de ulei (de preferat de cocos, dar puteți folosi și de floarea soarelui) și amestecați cu o lingură/paletă de silicon. În castron se pun acum restul ingredientelor pentru blat: 200 grame de făină, 100 grame de tărâțe de ovăz, un praf de sare, 1 lingură de miere (puteți folosi și sirop de agave sau sirop de arțar, adcă aveți disponibil) și 3 linguri de apă plată de la frigider.
Amestecați toate ingredientele. Dacă este nevoie, mai adăugați puțină apă, până ce observați că aluatul capătă consistență. Dați aluatul la frigider timp de 30 de minute.
Cum pregătim crema
Puneți într-un castron încăpător 3 ouă și 5 linguri de zahăr. Luați un tel și bateți bine ouăle cu zahărul, apoi adăugați o linguriță de scorțișoară, un praf de sare, o linguriță de vanilie lichidă, 200 ml de smântănă lichidă sau lapte de cocos. Amestecați cu telul până la omogenizare.
Vă trebuie un kilogram de dovleac de plăcintă. Dovleacul se spală, se taie bucăți și se coace în cuptor, la 150 grade, până se înmoaie. La cuptorul electric durează cam jumătate de oră. Miezul dovleacului se transformă în piure cu un blender și se pune într-o sită deasupra unui castron, ca să se mai scurgă sucul. Apoi se integrează în cremă.
Ne întoarcem la tartă. Luăm o formă rotundă de copt (noi am folosit de 28 cm) și o ungem cu unt sau cu ulei de cocos. Punem aluatul de semințe și îl modelăm cu mâna în tavă, astfel încât să fie acopere pereții și fundul formei.Peste blat se pune crema.
Tarta de dovleac se dă la cuptor timp de aproximativ 45 de minute, la 170 grade. Pentru a verifica dacă este gata, faceți testul cu scobitoarea: introduceți o scobitoare în mijlocul cremei și daca iese curată înseamnă că tarta este coaptă. Scoateți tava din cuptor și lăsați-o să se răcească complet, la temperatura camerei. Tarta se păstrează la frigider și este la fel de bună și rece.