Lifestyle

Ce animaluțe sunt recomandate pentru copii

Ce animaluțe sunt recomandate pentru copii
unsplash.com

Ce animaluțe sunt recomandate pentru copii este o întrebare pe care și-o pun majoritatea părinților. Cei  mici se atașează rapid de pufoșeniile simpatice și le doresc și nu mai scăpăm de rugămințile lor.   Un animal de companie implică responsabilitate, timp și spațiu, însă mulți dintre noi stim că acel animăluț va deveni, în scurt timp, un membru al familiei de care trebuie să ne ocupăm. Deci, oare ce animal ar fi cel mai potrivit pentru familie, cum putem avea răspunsul la această întrebare.

Animalele de companie sunt pentru copii un partener perfect de joacă și o metodă bună pentru a descoperi lumea și de a învăța lucruri noi.

 

Beneficiile unui animal de companie pentru copii

Există mai multe studii care demonstrează că prezența unui animal de companie în viața copiilor are efecte pozitive atât pentru sănătate cât și pentru psihic. Deși încă nu s-au efectuat destule studii pentru a afla exact cum influențează animalele de companie organismul copiilor, putem afirma că un animal de companie poate schimba viața unui copil în bine. Iată 5 exemple de efecte pozitive observate la copiii cu animale de companie (de obicei câini sau pisici):

 

Risc scăzut de alergii la copii

Printr-un studiu suedez s-a descoperit că prezența unui animal de companie reduce riscul copiilor între 7 și 13 ani de a dezvolta rinită alergică și astm.

 

Mai puține vizite la medic

Un studiu realizat pe o populație de 11,000 de australieni, chinezi și germani a demonstrat că familiile cu un animal de companie au avut nevoie de vizite la medic cu 20% mai mic decât cei fără animale.

 

Efecte semnificative asupra abilităților sociale

Matt Cassels, doctorand al University of Cambridge a analizat datele unui proiect de 10 ani care urmărea dezvoltarea socială și emoțională a copiilor cu vârste între 2 și 12 ani. Rezultatele indică o legătură puternică între copii și animalul de companie. Copiii care faceau parte din acest studiu aveau o situație precară, fie la școală sau în familie, și prezentau deficiențe de concentrare sau dezvoltare emoțională. Rezultate au indicat o puternică influență a animalului de companie în exprimare. Copiii, în special fetele cu câini, erau mult mai comunicativi cu animalul lor decât cu alți copii de aceeași vârstă. Copiii care aveau o legătură strânsă cu animalul de companie erau mai buni la socializare, interacțiune cu cei din jur, la a-i ajuta pe ceilalți și se deschideau mai mult în fața oamenilor. Cassels voia să demonstreze că această conexiune dintre om și animal este la fel de importantă și are aceleași efecte benefice ca și interacțiunea între oameni. Copiii se simțeau mai în siguranță să comunice cu câinii lor pentru că aceștia nu îi puteau judeca, îi ascultau și arătau empatie.

Lecții de responsabilitate și empatie

Pentru că prezența unui animal în casă implică responsabilitatea de a-l hrăni, de a-l curăța și de a păstra curățenia în casă, copiii învață în aceste momente să fie mai atenți cu cei din jur și cu regulile casei. Empatia se învață și prin comunicarea non verbală cu animalul și înțelegerea stărilor care nu pot fi cuvântate. Un studiu din 2003 a avut concluzii surprinzătoare: dintre 567 de participanți, cei care au avut un animal de companie erau mai siguri că se vor implica în proiecte în serviciul comunității sau în roluri de leadership.

 

Efecte anti-stres

Familiile care au animale de companie se pot relaxa mai ușor printr-o simplă joacă alături de companionul lor. Răspunsul câinilor și al altor animale la mângâieri și scărpinături eliberează în creierul uman anumiți hormoni pozitivi care combat hormonii responsabili pentru stres.

Animale de companie pentru copii mici

Trebuie să fin conștienți că un animal de companie nu este doar o jucărie și trebuie să știi care sunt animalele cel mai ușor de acomodat cu oameni, cu spațiul de acasă și cele care necesită anumite condiții pentru o viață liniștită.

De ce să alegi un cățel

Câinii necesită cel mai mare grad de responsabilitate, dar asta nu trebuie să te sperie! Copiii pot învăța lucruri benefice care le vor fi de ajutor mai târziu în viață. Trebuie să-ți asumi că acest animal de companie nu va fi alături de tine și familia ta doar 2 sau 3 ani. Cel mai important este să vă simțiți cu adevărat pregătiți și să existe siguranța că cel mic se va înțelege cu un câine. Talia câinelui trebuie aleasă în funcție de dimensiunile locuinței și de nevoile animalului.

sursa foto: unsplash.com

De ce să alegi o pisică

Pisicile sunt animale mai temperamentale decât câinii și sunt deranjate de mai mulți factori din jur. Deși sunt oarecum mai sensibile, pisicile adoră atenția și copiii au multă atenție și iubire de oferit. Pisicile pot fi sceptice atunci când familia aduce acasă un bebeluș și vor avea nevoie de un spațiu privat în care se pot retrage. Mirosurile noi și prezențele noi amenință într-o oarecare măsură simțurile pisicilor. Dacă îți dorești o pisică sau ai deja o pisică și urmează să-ți mărești familia, ține minte că cei mici și pisicile pot locui împreună în armonie, dar există mai multe reguli decât în cazul conviețurii cu un câine.

sursa foto: unsplash.com

Învață-i pe cei mici cum să mângâie pisica fără să o apese, să o prindă de coadă sau să fie prea agresivi. Efectele benefice care apar odată ce pisica se simte în largul ei alături de copii, merită puțin training și pentru copii.  Pisicile pot fi extrem de atașate de copii sau total indiferente în funcție de personalitate. Pisicile au personalitate diferită față de câini, preferă să fugă dintr-o situație neplăcută și să se ascundă. Pisica se va adapta în timp și se va atașa de copii atunci când vine momentul potrivit. Aceste animale de companie pot fi extrem de prietenoase într-un moment și reci în altul, așa că nu trage concluzii pripite și nu renunța la pisică dacă pare a nu se înțelege cu cei mici.

 

De ce să alegi un papagal

Papagalul potrivit ca animal de companie este Budgie o rasă de papagal care provine din Australia. Aceștia sunt papagalii pe care îi vezi cel mai des în magazinele de animale. Penajul colorat și coada lungă atrag atenția asupra lor. Fiind de dimensiuni mult mai mici decât un papagal clasic, aceștia sunt perfecți mai ales ca primele animale de companie într-o familie.

sursa foto: unsplash.com

Ca orice animal de companie, papagalul are nevoie de anumite condiții și activități pentru a duce o viață sănătoasă și fericită. Papagalii au nevoie să socializeze fie cu un alt papagal sau cu oamenii, de aceea vor avea nevoie de cel puțin o oră de activitate înafara cuștii. Dacă au o cușcă cu spațiu generos, doi papagali vor putea interacționa fără să necesite la fel de mult timp împreună cu oamenii. O cușcă de mari dimensiuni este ideală în această situație, dar și dacă papagalul e singur. Dacă nu ai o pereche, poți amplasa o oglindă în colivie și papagalul tău va crede că are un partener. Copiii mai mici trebuie obișnuiți să nu strângă papagalul prea tare în mână sau să-i agite. Un copil puțin mai mare se va înțelege de minune cu papagalii și va fi bucuros să aibă un partener energic cu care să se distreze în fiecare zi. Se știe că acești papagali pot imita până la 100 de sunete umane și le place să zăbovească pe umărul oamenilor sau pe alte obiecte din casă.

Copilul poate învăța cum să curețe colivia papagalilor și să aibă grijă să-i hrănească suficient. O astfel de responsabilitate nu diferă prea mult de cea pe care o au față de pisici sau câini. Pe lângă responsabilitatea de a avea grijă de curățenie și dietă, copiii pot învăța să fie mai atenți la personalitatea acestor păsări, devenind astfel mai sensibili și învățând despre diferitele specii de animale și comportamente.