Președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă prin care a menționat beneficiile obținute de România în urma summitului NATO de la Vilnius.
Împreună cu Olanda și alți parteneri internaționali, România va pune bazele unui hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16. Programul va fi disponibil și pentru piloții ucraineni.
Klaus Iohannis: „Trebuie să întărim şi apărarea aeriană”
Totodată, Iohannis subliniază faptul că țara noastră alături de Bulgaria va înființa un comandament dedicat Forțelor Speciale și care va fi pus la dispoziția partenerilor și a aliaților.
De asemenea, Iohannis a atras atenția asupra faptului că deciziile luate la Summit „necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliaţi au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim.
Trebuie să întărim şi apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda şi de alţi parteneri internaţionali un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16. Va fi accesibil şi pentru piloţii aliaţi și pentru cei ucraineni. Este un rol important pe care România și l-a asumat aici.
Mai mult, la Summit am anunțat și crearea alături de Bulgaria a unui Comandament dedicat Forţelor Speciale, care este deschis aliaţilor şi partenerilor noştri”, potrivit Antena 3.
NATO va acorda o atenție sporită asupra bazinului Mării Negre
În cadrul conferinței de presă Iohannis a punctat faptul că NATO va acorda o atenție sporită asupra bazinului Mării Negre, regiune de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică.
„Am făcut totodată încă un pas in consolidarea atenției NATO asupra regiunii Mării Negre, care rămâne de importanţă strategică pentru securitatea euro-atlantică. Comunicatul final al Summitului se referă la necesitatea monitorizării şi a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre”, a explicat Klaus Iohannis.
Referitor la planul de simplificare a procedurilor de aderare a Ucrainei în cadrul blocului politico-militar, Klaus Iohannis a votat pentru simplificare și pentru eliminarea planului de acțiune prevăzut anterior, însă, spre nemulțumirea liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, statele NATO nu au adoptat niciun calendar de aderare și nici nu au înaintat odată când Kievul va fi membru NATO.
„ Totodată, menţionează, la solicitarea României, eforturile aliate în regiune pentru asigurarea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi a libertăţii de navigaţie. (…) Acest nou Consiliu NATO-Ucraina o să permită consultări extinse ca parteneri egali. Eu am susținut un progres clar pentru aderare Ucraina.
Am simplificat procesul de aderare renunțând la planul de acțiune prevăzut anterior. România continuă să sprijine Ucraina până când va câștiga războiul”, a mai precizat președintele, Klaus Iohannis.