Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public care prevedeau creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor. Prin sesizarea CCR, USR spune că a dorit să împiedice creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor. Doară că la câteva ore de la anunţul CCR, Senatul a votat un proiect al unei ordonanţe în care a fost introdus un amendament care prevede majorări salariale ale demnitarilor. Senatul este primă Cameră sesizată pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.
PSD s-a sucit! Se opune majorării salariilor parlamentarilor şi altor categorii de bugetari, ci doar aleşilor locali
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că deşi nivelurile de salarizare ale miniştrilor omologi din alte ţări depăşesc 15.000 de euro, în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro este conştient şi de ce se întâmplă cu populaţia României. Boloş crede că e o perioadă de cumpătare şi deciziile luate de Guvern au fost de solidaritate faţă de oameni.
”De multe ori am fost la reuniunile Consiliului de miniştri şi, întâmplător sau nu, discuţiile despre ceea ce înseamnă salarizare şi felul în care îşi desfăşoară activitatea miniştrii omologi, nivelurile lor de salarizare depăşesc 15.000 de euro, în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro. Acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, pe care poate că îi criticăm, faţă de omologii din străinătate”, a declarat Marcel Boloş.
El a precizat: ”Să nu credeţi că avem niveluri de salarizare care sunt în comparaţie cu ale altor demnitari, sfidătoare. Sunt de bun simţ”.
Întrebat dacă se impune majorarea salariilor demnitarilor, Marcel Boloş a arătat că este pus ”într-o situaţie foarte delicată pentru raportarea cu marea masă a oamenilor”.
El a menţionat: ”Dacă mă uit la salariilor demnitarilor din UE pot să fiu invidios. Dacă mă uit la ceea ce se întâmplă cu populaţia României şi problemele cu care ne confruntăm, cred că e o perioadă de cumpătare şi deciziile luate de Guvern au fost de solidaritate faţă de oameni”.
„Aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, e corect ca adminstraţia locală să beneficieze de acelaşi regim”
De partea cealăltă, ministrul UDMR al Dezvoltării, Cseke Attila, spune că aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, e corect ca adminstraţia locală să beneficieze de acelaşi regim
Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a declarat că nu cunoaşte ce presupun amendamentele UDMR din legea adoptată miercuri de către Senat privind majorarea indemnizaţiile parlamentarilor, primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi locale, însă din punctul de vedere al Uniunii „pe inflaţie aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, e corect ca adminstraţia locală să beneficieze de acelaşi regim”. El a mai spus că nu au fost discutate aceste aspecte în coaliţie, însă dacă a fost un vot în Senat, atunci ssubiectul va fi abordat, iar apoi luată o decizie pe care UDMR o va respecta.
Chestionat dacă ar fi de acord cu o astfel de majorare, ministrul UDMR a spus că susţine un astfel de demers.
„Eu vă spun punctul de vedere al UDMR. Deci, pe inflaţie aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, şi vă spun încă o dată specific că este punctul de vedere al UDMR, este corect din punctul nostru de vedere ca adminsitraţia locală să beneficieze de acelaşi regim. Nu cunosc amendamentul pe care îl invocaţi”.
La rândul său, purtătorul de cuvânt a Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că va fi făcută o analiză în acest sens cu privire la impactul financiar la nivelul Ministerului de Finanţe.
„În situaţia amendamentelor depuse la nivelul Parlamentului, ele au nevoie de o analiză şi privind resursele. Ca atare, în raport de aceste amendamente se fac analize şi la nivelul Ministerului de Finanţe”.
PSD propune ca majorarea salarii adoptată de Senat să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali
PSD va propune în cadrul Coaliției de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali.
„Dacă în privința acestora din urmă o actualizare este justificată având în vedere că nivelul de salarizare este mai scăzut iar calculul încă se face prin raportarea la salariul minim din 2018, în cazul parlamentarilor și altor șefi de instituții publice o astfel de măsură ar fi neadecvată, în actualul context economic”, se arată într-un comunicat al PSD.
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor
În privinţa majorării pensiilor și salariilor românilor, premierul Nicolae Ciucă a declarat că dacă Executivul va reuși să țină sub control atât deficitul bugetar, cât și inflația, vor fi găsite resurse bugetare pentru aceste creșteri.
„Ne vom asigura de asemenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar și inflația. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor și a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, asigurând măsurile necesare pentru protejarea populației vulnerabile.”, a spus liderul coaliției de guvernare în debutul ședinței de Guvern.