Kelemen Hunor, președintele UDMR a declarat că atacurile la adresa Uniunii pe marginea discursului rasist al lui Viktor Orban ar avea ca scop scoaterea UDMR din coaliția de guvernare, pe motiv că s-a opus desființării SIIJ. Ceea ce este complet fals: disputa asupra SIIJ a avut loc în fosta Coaliție, PNL-USR-UDMR, nu în cea actuală.
Cazul Viktor Orban. Preşedintele UDMR Kelemen Hunor, una i-a spus premierului Nicolae Ciucă, una a declarat în presa maghiară
Liderul UDMR, a avansat în presa de limbă maghiară o explicație bizară în ceea ce privește toată problematica legată de declarațiile controversate ale lui Viktor Orban, considerate de mulți ca rasiste. Kelemen e de părere că subiectul a fost exagerat pentru a fi forțată scoaterea Uniunii de la guvernare. Iar principalul motiv ar fi poziționarea UDMR pe tema desființării Secției Speciale pentru Infracțiuni în Justiției, cunoscută și ca SIIJ.
„Nu vom fi iertați”
„Tot acest scandal a fost folosit ca o scuză de a încerca scoaterea UDMR de la guvernare. Mi-au spus reporterii anul trecut și mi-au repetat de câteva ori în scris că nu vom fi iertați pentru că nu am aprobat desființarea Secției Speciale pentru magistrați, așa cum se dorea. Asta este o crimă de neiertat și vor continua să caute un motiv să ne dea afară din coaliția de guvernare”, a subliniat Kelemen Hunor pentru „Kronika”, publicație de limba maghiară din România, citată de Adevărul.
Argumentul este surprinzător pentru că în fosta Coaliție, PNL-USR-UDMR, formațiunea maghiarilor a fost cea care s-a opus desființării SIIJ. Or, fosta coaliție a murit acum un an. Iar în noua Coaliție, UDMR a sprijinit varianta liberalilor de transformare – și nu de desființare – a SIIJ
Mai mult, Kelemen Hunor a punctat faptul că a avut nevoie doar de cinci minute pentru a le spune liderilor Coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, faptul că declarația lui Viktor Orban nu a fost una rasistă. Concluzia: la nivel guvernamental nu există nicio dispută.
Premierul Ciucă a acceptat explicaţiile lui Kelemen
Anterior, premierul Nicolae Ciucă și-a însușit argumentele UDMR, care nici până în prezent n-au fost explicate, iar Coaliția poate continua în această formulă.
„A reieşit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile şi principiile democratice euroatlantice. Explicaţia ne permite să menţinem stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei”, a afirmat Ciucă, într-o conferință de presă la Sinaia, săptămâna trecută.
În fața publicului larg, nici până acum UDMR nu s-a dezis în vreun fel de Viktor Orban, în ciuda faptului că afirmațiile acestuia despre rase au fost criticate de Departamentul de Stat al SUA, de Comisia Europeană, de Parlamentul European sau de unele organizații ale comunității evreiești. De altfel, Orban a fost autorul mai multor remarci nelalocul lor în discursul de la Băile Tușnad. O afirmație mai puțin băgată în seamă a fost aceea că Germania are mai multă experiență cu folosirea gazului, aluzie la eliminarea unor categorii etnice prin folosirea camerelor de gazare.
„Viktor Orban are defecte și virtuți, ca toți oamenii. Îl cunosc de mulți ani și pe baza acestui lucru pot spune cu siguranță: nu este un rasist”, a precizat vicepremierul României. Kelemen Hunor a subliniat și că e un „nonsens” să fie el sau alt coleg din UDMR tras la răspundere pentru o declarație a altei persoane, nu pentru ceva ce au zis ei ca organizație politică.
UDMR, importantă în calculele electorale doar în caz de rupere a actualei Coaliții
Aritmetica electorală ne arată că, în actuala formulă guvernamentală, PSD, PNL și Grupul minorităților (tradițional cu puterea) au cu 57 de parlamentari peste numărul necesar pentru majoritate în legislativ.
Așadar, pot trece fără probleme orice proiect de lege. UDMR are doar 29 de aleși. Însă formațiunea condusă de Kelemen Hunor e importantă în calculele electorale în caz de rupere a actualei Coaliții sau a formulei de guvernare din 2024 încolo, când poate avea un rol-cheie.