În acest weekend, Cazionul din Constanța a fost văzut în splendoarea lui de către turiști și localnici. Pânzele constructorilor care reabilitează clădirea au fost date jos și oamenii au privit superba clădire.
Cazinoul din Constanța, de la perla regală, la restaurantul comunist, apoi la ruina democrației
Ridicat între anii 1904-1910 la iniţiativa regelui Carol I. Totuşi, cazionul din Constanța a fost mândria orașului. Construită în stilul Art Noveau, „matahala împopoţonată cu tot felul de zorzoane” așa cum a fost numită în anul 1910 în ziarul Conservatorul din Constanța are o poveste uluitoare.
Trebuie punctat că, în perioada comunistă, Cazinoul nu a fost închis publicului sau deteriorat. Acolo s-a amenajat un restaurant, o atracție de necontestat prin serviciile pe care le oferea. În afara cazinoului era un bazin mare în care înotau pești de apă dulce, aduși din Deltă. Clienții își alegeau peștele dorit pe care bucătarul îl pregătea. Exista și o terasă spre mare, unde erai norocos dacă prindeai o masă.
După revoluție, încet-încet de Cazinou s-a ales praful.
Au fost alocați aproape 90 milioane de lei
Perla litoralului românesc, cazinoul din Constanța trece printr-un proces de restaurare și are toate șansele să redevină ce a fost odată. Se estimează că totul va fi gata în 2023, în prezent fiind finalizate doar 57% din lucrări.
„Dezvelirea Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern, a fost un moment unic astăzi dimineața.
Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau”, a declarat ministrul Cseke Attila, după momentul în care a fost dezvelită fațada de nord. Pentru a-i reda cazinoului frumusețea de odinioară au fost alocați de Ministerul Dezvoltării aproape 90 milioane de lei.
Istoria Cazinoului din Constanța
Cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand, fiind considerat cel mai mare edificiu de acest gen din România. În acel moment, vizitatorii se puteau delecta cu jocuri de ruletă, blackjack, baccarat.
Pentru construcția acestuia lucrările s-au ridicat la suma de 1.300.000 de lei. Dacă la parte existau spații pentru garderobă, bufet cu laborator, sală de lectură, vestiar, două săli de joc și una de biliard, la etaj se afla o superbă sală de spectacole, dar și foaierul artiștilor.
Spital de campanie
În 1916, când au început bombardamentele asupra Constanței, cazinoul a fost folosit ca și spital de campanie de către Crucea Roșie și a devenit funcțional un an mai târziu. În 1934 a fost reparat sub directa îndrumare a celebrului arhitect Daniel Renard.
În 1941, cazinoul a adăpostit trupele germane, a avut din nou de suferit, fiind din nou renovat în anul 1951 cu ajutorul deținuților politici. Ultima reparație a edificiului a avut loc în perioada anilor 1986-1988.
Sursă foto: click