Cei 9 copii aduși pe lume de o mamă din Mali trăiesc și, după 19 luni, au părăsit spitalul din Maroc.
Halimei Cisse , o tânăra mamă a adus pe lume 9 copii, în data de 4 mai. Întreaga lor poveste este unică.
Femeia a născut într-o clinică din Maroc 9 copii în loc de 7. A aflat după ce s-a trezit din anestezie. La examinări, medicii o anunţaseră că va avea doar şapte copii, scria în anul 2021 site-ul retetesivedete.ro.
Halimei Cisse este din Mali și avea 25 de ani când a născut. Până la această sarcină multiplă, a mai avut una din care a rezultat fetița ei, în vârstă de aproape 3 ani. Cea de-a doua sa sarcină a atras atenţia autorităţilor din Mali abia pe finalul perioadei, după ce medicii au anunţat, în martie 2021, că Halima va naște 7 copii. Astfel, femeia a fost transportată cu avionul în Maroc, într-o clinică unde putea naște în siguranță.
Trasferul femeii a avut loc în 30 martie. O echipă medicală formată din 10 medici asistați de 25 de paramedici a fost mobilizată pentru această naștere multiplă, prin cezariană, pe data de 4 mai. Nici aici nu s-a văzut la ecografie că ar fi 9 fetuși.
La 19 luni de la naștere, familia a plecat acasă cu toți bebelușii
Medicii din Maroc au făcut tot posibilul și au salvat mama și toți bebelușii.
Mama, Halima Cissé, care are acum aproape 27 de ani, și soțul ei, Abdelkader Arby, în vârstă de 36 de ani, se pregăteau marți să se întâlnească cu familia și prietenii în capitala lui Mali, Bamako, pentru ca apoi să plece casa lor din Timbuktu.
După aproape doi ani petrecuți la clinica specializată Ain Borja din Casablanca, Maroc, în urma nașterii celor nouă copii ai lor, familia va începe o viață nouă, cu 10 copii în jur.
„A fost o așteptare lungă, cu multe lacrimi, dar bebelușii sunt toți bine și toată lumea este încântată să se întoarcă acasă”, a declarat un prieten apropiat al familiei.
„Ei primesc mult sprijin din partea guvernului din Mali și – dacă Dumnezeu vrea – se vor bucura acum de un nou cămin minunat în Timbuktu. A fost proiectat special pentru o familie foarte mare și este dotat cu tot ce au nevoie.”
Copiii devin din ce în ce mai puternici pe zi ce trece și se înțeleg foarte bine unii cu alții, au relatat jurnaliștii străini care i-au văzut.
„Au fost emoționați când au plecat de la clinica din Casablanca – au privit personalul de acolo ca pe o familie, dar planul a fost întotdeauna să se întoarcă acasă cât mai curând posibil”, a mai declarat același prieten.
Cele cinci fete și patru băieți dețin acum recordul mondial Guinness pentru cei mai mulți copii care au supraviețuit unei singure nașteri și se vor alătura surorii lor mai mari, Soda, în vârstă de patru ani.
Cei nouă au fost născuți prematur printr-o operație de cezariană și au depășit recordul anterior stabilit de americanca Nadya „Octomum” Suleman, care a născut opt copii în 2009.
Părinții au ales numele: Kadidia, Oumou, Adama, Fatouma și Hawa sunt fetele, în timp ce numele băieților sunt Mohammed VI, Bah, Elhadji și Oumar.
Mohammed poartă numele regelui Marocului, ca un omagiu adus regatului nord-african în care au fost aduși pe lume cu atâta succes.
Copiii cântăreau între 500 g și 1 kg la naștere, a declarat profesorul Youssef Alaoui, directorul clinicii Ain Borja.
Inițial, familia s-a mutat într-un apartament din apropiere, pentru ca personalul să le poată oferi îngrijire non-stop.
La începutul acestui an, tatăl Abdelkader, un ofițer al armatei maliene, a declarat: „Toți au caractere foarte diferite. Unii sunt liniștiți, în timp ce alții fac mai mult zgomot și plâng mult. Unii vor să fie luați în brațe tot timpul. Toți sunt foarte diferiți, ceea ce este absolut normal. Toți merg de-a bușelea acum. Unii stau în șezut și pot chiar să meargă dacă se țin de ceva.”
Tatăl a declarat că acești copii sunt deja „extrem de populari” în Mali, iar concetățenii sunt „foarte dornici să vadă copiii cu ochii lor”.
Pentru mamă a fost cel mai greu
Mama Halima era să moară din cauza pierderii de sânge din timpul operației, dar acum s-a recuperat complet și reușește să schimbe aproape 100 de scutece pe zi.
Halima a fost inițial prea epuizată pentru a avea grijă de copii și a rămas fără lapte matern, în schimb îi vizita o dată pe zi timp de 30 de minute pentru a crea o legătură cu ei.
Tatăl a adăugat: „Statul malian a pus totul la punct pentru îngrijirea și tratamentul celor nouă bebeluși și a mamei lor. Nu este deloc ușor, dar este frumos și reconfortant. Sper ca Dumnezeu să îi binecuvânteze pe toți cei care nu au încă copii – să poată avea ceea ce avem noi, părinții, în prezent. Este frumos, o adevărată comoară”.