Cătina și beneficiile ei miraculoase. Antidotul imunității scăzute.
Cunoscută și sub numele de „Fructele sfinte din Himalaya”, cătina a fost prețuită de călugarii tibetani de secole. Aceștia au folosit fructele de cătină ca medicament tradițional pentru incredibilele sale calități nutritive.
Grecii antici foloseau frunze și crenguțe de cătină pentru hrănirea animalelor, cu un efect pozitiv asupra creșterii în greutate și a strălucirii părului, în special la cai. De aici se trage şi denumirea latină Hypphae (denumirea sa latină este derivată din cuvintele „hipopotam”, care înseamnă cal, și „phaos”, care este luciu sau flăcări).
La noi, cătina mai este numită și ginseng românesc. Are un conținut bogat în vitamina C, având chiar un nivel mult mai mare decât lămâia. Pe lângă vitamina C, cătina mai conține fosfor, potasiu, magneziu, fier, vitaminele A, B, E, K plus betacaroten – mult peste substanțele conținute de morcovi.
Ne putem bucura de beneficiile cătinei dacă o consumăm, mai ales, în stare naturală amestecată cu miere de albine. O mai putem consuma și sub formă de ulei, sirop sau pulbere.
Beneficiile uleiului de cătină
UZ INTERN
- bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, anticancerigen;
- scade nivelul colesterolului;
- contribuie în cazul unor afecțiuni circulatorii și hepatice;
- ajută persoanele care suferă de ulcer gastric;
- ajută în cazul depresiilor, tumorilor, faringitei.
UZ EXTERN
- este foarte util în cazul unor afecțiuni oftalmologice;
- poate constitui un remediu pentru psoriazis sau sclerodermie, dermatoze – tratamentul intern de minimum două luni cu ulei de cătină are un efect benefic deosebit asupra pielii. De asemenea, o cură cu ulei de cătina face pielea mai strălucitoare, mai elastică și îi dă un un aspect mai tânăr. În cazul persoanelor cu boli de piele cronicizate, cura cu ulei de cătină grăbește și în anumite cazuri, deblochează procesele de vindecare.
- tratează acneea;
- are capacitatea de a întârzia efectele neplăcute ale îmbătrânirii;
- poate îndeplini rol de protecție împotriva razelor ultraviolete și a frigului;
Mod de administrare:
Se recomandă combinarea a 50 de picături de ulei de cătină cu o lingură dintr-un unguent obișnuit, obținându-se o cremă cu proprietăți de protecție excelente. În medicina populară, se folosea adesea un preparat rudimentar, dar cu efecte benefice: trei linguri de pulbere fină de cătina, obținută din fructele uscate prin măcinare, urmată de o cernere ulterioară, se combinau cu patru linguri de unt, amestecându-se bine pana la omogenizare. Această unsoare se păstra la rece și se aplica ori de câte ori era nevoie.
- Ajută la regenerarea țesuturilor după arsuri, răniri, intervenții chirurgicale – o cura interna de o lună cu ulei de cătină contribuie simțitor la regenerarea rapidă a pielii și a mucoaselor, dublând practic viteza de vindecare.
Sucul de cătină. Beneficii
- Sucul de cătină administrat proaspăt o jumătate de pahar pe zi poate avea efecte miraculoase asupra organismului, mai ales în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni precum hepatita sau ciroză hepatică.
În absența sucului proaspăt, puteți consuma și sirop de cătină care se ia o lingură de 3-4 ori pe zi, înainte de mesele principale. Indiferent de modul în care vom consuma cătina, pentru a avea efectele scontate, va trebui să adoptăm și un regim vegetarian strict.
- Întărește sistemul imunitar, astfel încât gripa, guturaiul, răcelile nu mai au nicio șansă în fața siropului de cătină care previne complicațiile gripei, prin efectele sale bactericide.
Se iau preventiv 4-5 lingurițe de sirop de cătină pe zi, pe stomacul gol, în cure de trei săptămâni minimum. Dacă s-a declanșat răceala sau gripa, se vor lua până la 10-12 lingurițe de sirop de cătina pe zi pentru a hrăni organismul și a-l ajuta să se apere eficient.
Ce alte afecțiuni poate trata cătina
- Anemia– se ia pulbere de cătina, câte o linguriță rasă de 3-4 ori pe zi, în cure de câte o lună
- Enterita, colita de putrefacție – se consuma suc proaspăt în amestec cu morcovi (jumătate de pahar de suc de cătină și jumătate de pahar de suc din morcovi), 5-6 doze pe zi. Efecte foarte bune are și pulberea luată pe stomacul gol înainte de masă: 1 lingura rasă de trei ori pe zi, în cure de câte o săptămână.
- Ateroscleroza, fragilitate vasculară– pulberea de cătina, 1 linguriță administrată de patru ori pe zi pe stomacul gol, ajută la menținerea sănătății, a elasticității și a integrității vaselor de sânge. Cele mai spectaculoase efecte se obțin cu un preparat format dintr-o linguriță de pulbere de cătina, una de polen și una de miere. Se iau 4 lingurițe pe zi din aceasta combinație. Persoane care aveau de exemplu fragilitate capilara pronunțată au eliminat acest neajuns după două luni de tratament cu acest preparat.
- Adjuvant în bolile psihice – cele mai recente studii efectuate arată că administrarea regulată a cătinei mărește în timp nivelul de serotonină din creier – neurotransmițătorul care induce o stare de curaj, calm, foarte util celor care se confruntă cu depresii sau stări de teamă. De altfel, creșterea nivelului serotoninei prin tratamentele cu cătină diminuează simțitor numărul recidivelor bolilor psihice, dar și a sinuciderilor, al actelor antisociale etc. Se fac cure timp îndelungat – 6 luni – cu pulbere de cătină: 1 linguriță de patru ori pe zi, înainte de masele principale.