Actual

Câți bani primești dacă muncești de sărbătorile legale. Angajatorii sunt obligați

salariu

Mijlocul primăverii este o perioadă prielnică pentru angajați. Ei se bucură de două minivacanțe. Una dintre ele este din Vinerea Mare până-n Lunea Albă (a doua zi de Paști), iar cea de-a doua, de 1 mai, care pică într-o luni în anul 2023. Totuși, există locuri de muncă unde e nevoie de prezența câtorva dintre angajați chiar și în perioadele festive. Dacă angajatorul te cheamă la birou, sau doar în fața laptopului, el trebuie să-ți ofere anumite compensații, conform Codului Muncii.

Persoanele care fac parte din denominația catolică pot avea chiar „dubluri”. Altfel spus, ei beneficiază de zile libere și de praznicul catolic, dar și de cel ortodox, cu mențiunea că liberele în plus trebuie recuperate la un moment dat, în urma unui acord pe care persoanele care se încadrează îl fac cu angajatorul.

Cei care sunt obligați să lucreze în timpul sărbătorilor legale sunt următorii: cei care asigură asistență sanitară, distribuția alimentelor de strictă necesitate, precum și aceia al căror loc de muncă presupune producție continuă.

Cum sunt compensați acești muncitori

Cei obligați de natura serviciului să se prezinte la locul de muncă în perioada sărbătorilor trebuie să primească anumite compensații. Cel mai frecvent, ei au dreptul la zile libere suplimentare, care trebuie să li se acorde în primele 30 de zile de la sărbătoarea legală în timpul căreia au contribuit profesional.

Dacă acest lucru nu este posibil, atunci angajatorul trebuie să le ofere o remunerație mai consistentă. Conform Codului Muncii, zilele libere lucrate se plătesc cu 100% mai mult decât o zi obișnuită de lucru.

„(1) Salariaților care lucrează în unitătile prevăzute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza=ă ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, se arată în textul de lege, pe care platforma avocatnet.ro l-a adaptat pentru a fi mai inteligibil publicului larg.

În cazul anumitor companii private, în special multinaționale, angajatorii pot alege dacă să se prezinte într-o zi liberă la birou pentru a asigura producția continuată. În acest caz, ei pot opta pentru zile libere suplimentare sau plată dublă.

Ce pățesc angajatorii care nu onorează aceste compensații

Anagajatorii care nu respectă drepturile salariaților sunt susceptibili la penalizări și la deschiderea proceselor în civil. De cele mai multe ori, ei vor fi nevoiți să ofere reclamantului o sumă care corespunde unui anumit număr de salarii, număr care este stabilit în instanță.