Atât pensiile seniorilor cât și punctul de pensie au fost majorate în acest an. Însă un număr însemnat de români nu știu cum să-și calculeze corect drepturile bănești. Pentru calcularea pensiilor trebuie să aflați mai întâi care este punctajul mediu anual și valoarea punctului de pensie.
Începând cu luna ianurie Casa de Pensii a stabilit valoarea punctului de pensie la 1785 de lei, cu 12,5% mai mult față de anul precedent. Prin urmare, seniorii care obțineau 1000 de lei vor primi 1125 de lei.
Formula de calcul a pensiei
Valoarea pensiei se calculează prin înmulțirea punctajului mediu anual cu valoarea unui punct de pensie, potrivit cpmb.ro.
Punctajul mediu anual se calculează prin împărțirea numărului de puncte rezultat din adunarea punctajelor anuale cu numărul de ani aferent stagiului de cotizare complet .
Punctajul anual se calculează prin împărțirea sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic la câte luni are anul adică la 12.
Punctajul anual= (punctaj ianuarie februarie decembrie):12.
Punctajul lunar se calculează prin împărțirea salariului brut lunar la câștigul salarial mediu brut din luna în curs. ( Câștig salarial brut lunar: Câștig salarial mediu brut lunar).
Cum se calculează punctajul lunar pentru pensiile de invaliditate
Punctajul lunar, pentru stagiu potențial acordat persoanelor îndreptățite să beneficieze de pensia de invaliditate se acordă în felul următor:
0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;
0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;
0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.
Majorare punctelor pentru perioadele lucrate în grupe de muncă în condiții deosebite sau condiții speciale se vor majora, după caz, cu 25 respectiv 50%. Prin urmare, vor primi cu 25% mai multe persoanele care au desfășurat activități încadrate în grupa a II-a sau în locuri de muncă în condiții deosebite.
Se va acorda o majorare de 50% pentru perioadele în care persoanele au prestat activități încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiții speciale.
Aceeași majorare va primi și categoria de personal care a desfășurat activități profesionale încadrate în alte condiții de muncă.
În privința sporului de vechime, acesta se calculează în funcție de perioada în care persoana respectivă a fost angajată, potrivit antena3.ro.
Formula de calcul a sporului de vechime
De exemplu, pentru un salariat care a muncit în perioada 1 martie 1970-1 septembrie 1983, sporul de vechime se acordă astfel:
3% pentru o vechime în munca totală cuprinsă între 5-10 ani;
5% pentru o vechime în munca totală cuprinsă între 10-15 ani;
7% pentru o vechime în munca totală cuprinsă între 15-20 de ani;
10% pentru o vechime în munca totală de peste 20 de ani;
Pentru perioada cuprinsă între 1 septembrie 1983- 1 aprilie 1992, sporurile se vor acorda în următoarea ordine:
3% pentru o vechime în munca totală cuprinsă între 3-5 ani;
6% pentru o vechime în munca totală cuprinsă între 5-10 ani;
9% pentru o vechime în munca totală cuprinsă între 10-15 ani;
12% pentru o vechime în munca totală cuprinsă între 15-20 de ani;
15% pentru o vechime în munca totală de peste 20 de ani.
După 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor anuale este cel menționat în carnetul de muncă sau în alte documente justificative.
Pentru perioadele anterioare anului 1938 și pentru cele cuprinse între 1939-1946 inclusiv, pentru stabilirea punctajului mediu anual se va utiliza salariul mediu anul al anului 1938.
Pentru perioadele de dinaintea anului 1949 se va utiliza salariul minim aferent anului 1949.