Actual

Câți bani pierde un angajat care își ia concediu medical. „Taxa pe boală” nu se elimină

concediu medical; sursă foto: impact.ro medicul de familie concediilor medicale
sursa foto: arhiva companiei

OUG referitoare la  concediile medicale urmează să fie modificată. Pacienții care suferă de cancer și femeile gravide să fie exceptați de la plata impozitului dacă își iau concediu medical. În ceea ce privește restul pacienților, se pare că taxa va rămâne în vigoare.

Această nouă taxă va influența o mare parte din tipurile de concedii medicale, inclusiv cele pentru afecțiuni obișnuite, perioadele de maternitate, îngrijirea copilului bolnav și, de asemenea, concediile pentru probleme oncologice.

Există două situații excepționale care nu sunt afectate de această taxă. Este vorba despre indemnizațiile primite de persoanele care au suferit un accident de muncă sau care suferă de o boală profesională.

Ministerul Finanțelor estimează că va colecta aproximativ 600 de milioane de lei în 2024 din această nouă taxă.

Câți bani pierde un angajat care își ia concediu medical

Mai jos este prezentat impactul pe care această măsură îl va avea asupra unui angajat:

Salariu brut angajat: 5.000 lei
Salariu net în 2023: 177 lei / zi de concediu medical
Salariu net în 2024: 160 lei / zi de concediu medical

PSD și PNL nu sunt de acord să elimine taxa aplicată concediilor medicale pentru toți pacienții. Chiar dacă proiectul a fost aprobat de Senat, acesta a fost ulterior uitat în „sertarul” Camerei Deputaților.

Conform Euronews, deputații Coaliției așteaptă acum o Ordonanță de Urgență din partea Guvernului, prin care doar anumite categorii de pacienți să fie scutite de această taxă numită „taxă pe boală”. Această supraimpozitare de 10% a salariului brut a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie.

Marcel Ciolacu a exprimat nemulțumirea față de numărul mare de concedii medicale din România, iar Guvernul a luat această măsură având în vedere că un român aflat în concediu medical ar putea să primească mai mulți bani decât în timpul activității de muncă. După ce a izbucnit un scandal public, reprezentanții coaliției au decis să elimine această măsură prin Parlament. Proiectul a fost aprobat de Senat, dar a rămas blocat în Camera Deputaților, iar sursele indică faptul că Guvernul va emite o ordonanță de urgență pentru a scuti de acest impozit suplimentar pacienții oncologici și mamele gravide, în timp ce pentru restul pacienților măsura va rămâne în vigoare.

Sindromul de oboseală cronică afectează adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani. În ceea ce privește veniturile care intră în bugetul de stat din concediile medicale, Executivul estimează că va încasa 600 de milioane de lei până la sfârșitul anului.

Ministerul de Finanțe argumentează că această supraimpozitare ar fi benefică pentru bugetul de stat, scrie dailybusiness.