Lifestyle

Câți ani poate trăi un om? Descoperire incredibilă despre vârsta-record până la sfârșitul secolului

Câți ani poate trăi un om? Descoperire incredibilă despre vârsta-record până la sfârșitul secolului

Câți ani poate trăi un om? „Oamenii sunt fascinaţi de extremele umanităţii, fie că este vorba de mers pe Lună, de cât de repede poate cineva să alerge la Jocurile Olimpice sau cât de mult poate trăi o persoană”,  spune cercetătorul Michael Pearce.

Potrivit unui nou studiu al Universităţii Washington, cazurile de longevitate extremă vor continua să crească lent până la sfârşitul secolului XXI. Experții stimează o durată de viaţă de 125 de ani sau chiar 130 de ani este posibilă.

„Oamenii sunt fascinaţi de extremele umanităţii, fie că este vorba de mers pe Lună, de cât de repede poate cineva să alerge la Jocurile Olimpice sau cât de mult poate trăi o persoană”, spune autorul principal al studiului, Michael Pearce, într-un comunicat de presă al universităţii. Pearce este doctorand în statistică. „Cu această cercetare, cuantificăm cât de probabil este ca unii indivizi să atingă vârste extreme în acest secol”.

Longevitatea are ramificaţii pentru politicile economice şi guvernamentale, precum şi pentru deciziile de stil de viaţă şi sănătate ale oamenilor, fiind relevantă la toate nivelurile societăţii.

Care sunt limitele posibile ale umanităţii, din perspectiva vârstei?

Noul studiu, publicat la 30 iunie în Demographic Research, foloseşte modelarea statistică pentru a examina extremele vieţii umane.

Prospectele descoperirilor ştiinţifice şi medicale şi numărul relativ mic de oameni care au trecut de vârsta de 110 ani până în prezent, experţii au dezbătut limitele posibile ale vârstei maxime de deces.

Dacă unii oameni de ştiinţă argumentează că boala şi deteriorarea celulară duc la o limită naturală a speranţei de viaţă a oamenilor, alţi cercetători spun că nu există o astfel de limită, după cum arată supercentenarienii care au bătut recorduri.

Pearce şi Adrian Rafterz, profesor de sociologie şi statistică la Universitatea Washington, au urmat o abordare diferită. Ei s-au întrebat care ar putea fi maximumul duratei de viaţă a unui om în anul 2100.

Folosind statistică bayesiană, cercetătorii estimează că recordul mondial de 122 de ani cel mai probabil va fi bătut, cu o probabilitate mare că măcar o persoană va trăi între 125 şi 132 de ani.

Pentru a calcula probabilitatea de a trăi mai mult de 110 ani şi până la ce vârstă, Raftery şi Pearce au folosit cea mai recentă versiune a bazei de date internaţionale privind longevitatea, creată de Institutul pentru cercetare demografică Max Planck. Baza de date monitorizează supercentenarienii din 10 ţări europene, plus Canada, Japonia şi Statele Unite.

A fost estimată o probabilitate de 13% ca o persoană să ajungă la vârsta de 130 ani

Folosind o abordare bayesiană pentru o estimare corectă, echipa de cercetare a făcut proiecţii pentru vârsta de deces maximă în 13 ţări, în perioada 2020-2100. Printre descoperirile lor:

Cercetătorii au estimat o probabilitate de aproape 100% că recordul actual al vârstei maxime de deces, 122 ani, va fi bătut.
Există şi o probabilitate de 99% ca o persoană să trăiască până la 124 de ani, precum şi o probabilitate de 68% ca o persoană să trăiască până la 127 de ani.

În acest moment, „supercentenarienii” sunt excepţii, iar probabilitatea ca recordul prezent să fie bătut va creşte numai dacă va creşte şi numărul acestora. Însă cu o populaţie a globului în continuă creştere, acest lucru nu este imposibil, spun cercetătorii.