În 2024, spre deosebire de 2023, numărul zilelor libere va fi redus, datorită programării mai multor sărbători legale în weekend. Guvernul României a introdus două zile suplimentare în lista zilelor libere, însă din cele 17 sărbători anuale, doar zece vor cădea în zile lucrătoare.
Din cele 366 de zile ale anului, 252 vor fi dedicate muncii, iar 114 vor fi libere. Inițial s-a anticipat o minivacanță la începutul anului, pe 6 și 7 ianuarie, pentru Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Aceste două zile vor coincide cu ziua de sâmbătă și duminică, iar așteptata minivacanță va avea loc abia în luna mai.
În prezent, se discută un proiect de lege care vizează posibilitatea recuperării zilelor libere ce coincid cu zilele de weekend. Deși acest proiect a fost depus la Parlament, încă nu s-a luat o decizie oficială în privința acestui aspect.
Zile libere 2024
Conform calendarului oficial, zilele libere legale din 2024 sunt:
1 ianuarie – Anul Nou (luni).
2 ianuarie – Anul Nou (marți).
6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă).
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică).
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri).
1 mai – Ziua Muncii (miercuri).
3 mai – Vinerea Mare.
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică).
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni).
1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă).
23 iunie – Rusalii (duminică).
24 iunie – A două zi de Rusalii (luni).
15 august – Adormirea Maici Domnului.
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă).
1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică).
25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri).
26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi).
Conform prevederilor Codului Muncii, angajații care lucrează în zilele libere legale sunt eligibili pentru compensații în decursul următoarelor 30 de zile. În cazul în care nu se acordă zile libere, aceștia au dreptul la un spor la salariul de bază. Valoarea acestui spor nu poate fi mai mică de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform HotNews..