Actual

Câte „hârburi” circulă pe străzile patriei? Avertismentul RAR pentru șoferii care pun în pericol siguranța participanților la trafic

parcul auto din România plin de rable: sursă foto: cancan.ro
FOTO: cancan.ro

Registrul Auto Român (RAR) prin inspecțiile pe care le-a efectuat în 2022 a scos la suprafața starea precară a parcului auto din România. Aproape jumătate din mașinile trase pe dreapta de inspectorii registrului au avut defecțiuni tehnice majore.

Prin urmare, inspectorii RAR au ”colecționat” mii de taloane, iar autoturismele respective au fost declarate neconforme.

Parcul Auto Român este într-o stare deplorabilă

În comunicatul de presă emis de instituție majoritatea defecțiunilor au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare, într-o proporție de 28%. Nereguli au fost depistate și la cantitatea de noxe eliminate, puțin peste 22% din vehicule nu s-au încadrat în parametrii normali.

Aproximativ 14% din vehiculele inspectate aveau pneuri necorespunăztoare montate pe jante neconforme sau aveau suspensi și punți modificate. Defecțiuni au fost depistate și la sistemele de frânare, aproape 6% dintre șoferii opriți de RAR anul trecut au pus în primejdie siguranța lor și a participanților la trafic.

În ceea ce privește sistemul de direcție, doar 1,75% din vehiculele controlate nu au îndeplinit standardele admise. În urma verificărilor peste 6.000 de vehicule au depășit pragul maxim de noxe eliberate, adică 7,8% din numărul total de autoturisme controlate.

Numărul șoferilor care au pus în pericol siguranța participanților la trafic este destul de mare având în vedere efectele care pot surveni în urma rulării unui autovehicul care are grave defecțiuni la sistemul de frânare, direcție, punți sau fuzete. Peste 5.000 de astfel de șoferi au fost sancționați de inspectorii RAR. De asemenea, șoferii care au prezentat ITP-uri false s-au ales cu dosare penale, informează instituția într-un comunicat publicat recent.

Comunicatul RAR

„Astfel, inspectorii RAR au considerat că 5.262 de vehicule prezentau pericol iminent de accident. În acelaşi timp, aproximativ 3% dintre vehiculele controlate prezentau probleme legate de dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice – ITP fals, expirat sau anulat”.

Anul trecut în urma controalelor mixte desfășurate de inspectorii RAR în parteneriat cu Poliția Română s-au aplicat peste 25.000 de sancțiuni, au fost reținute puțin 21.000 de certificate de înmatriculare și imobilizate 264 de vehicule, iar peste 400 de ITP-uri au fost anulate.

În cea mai mare aglomerație urbană a țării, în regiunea București- Ilfov au fost verificate 4.887 de vehicule, din care peste trei sferturi au avut probleme tehnice sau acte neconforme. De asemenea, Registrul Auto Român precizează că peste 1.200 de vehicule, ceva mai mult de un sfert, prezentau pericol iminent de accident.

Potrivit raportului emis de RAR, inspectorii, în urma controalelor din Ilfov-București au aplicat 3.571 de amenzi contravenționale și au retras peste 3.200 certificate de înmatricular. Totodată, reprezentanții RAR precizează că șoferilor cărora li s-au reținut certificatele de înmatriculare, RAR le oferă posibilitatea de a le recupera după ce pot face dovada inspectiei tehnice.

Registrul Auto Român adaugă faptul că rezultatele controalelor nu reflectă starea generală a parcului auto din România întrucât echipajele mixte trag pe dreapta doar autoturismele susceptibile de a prezenta defecțiuni. Prin urmare, numărul mașinilor neconforme este mai mare, potrivit realitatea.net.