Actual Lifestyle

Cât vom scoate din buzunar în plus pentru vechimea în muncă. S-a anunțat o creștere și la prețul anilor necesari la pensie

1.000 de lei sprijin financiar vouchere cadou indemnizație
Infoactual/arhiva

Anul 2023 mai aduce cu el o noutate. Creşte pensia, dar iată că va creşte şi preţul pe care îl vor plăti cei care vor să-şi cumpere ani de vechime pentru a beneficia, într-o zi, de pensia la stat.

Cât vom scoate din buzunar în plus pentru vechimea în muncă. S-a anunțat o creștere și la prețul anilor necesari la pensie

În anul 2023 creşte şi preţul pe care îl vor plăti cei care vor să-şi cumpere ani de vechime pentru pensia la stat. Scumpirea vine odată cu creşterea salariului minim.

Mulți oameni din divese motive au goluri în cartea de muncă, motiv pentru care vor dori să își cumpere vechime. Despre aceasta a vorbit, printre altele, Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, joi, într-o intervenție televizată la Antena 3 CNN.

„Este vorba de acel contract de asigurare pe care fiecare doritor care vrea să-și completeze vechimea în muncă îl încheie cu Casa Teritorială de pensie unde și are domiciliu, astfel încât poate să își achiziționeze vechime retroactivă până completează fie stagiul minim de cotizare prevăzut de lege, de 15 ani, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Atenție! Pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii. Iar pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.

Pentru doritori, a fost oferit și un exemplu de calcul. O persoană care vrea să-şi cumpere trei ani de vechime, suma de bani care trebuie să iasă din buzunar nu este foarte mică, ci dimpotrivă.

„Calcul este foarte simplu. Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%, deci este vorba de 750 de lei pe lună la care se înmulțește cu trei ani, adică 36 de luni, ceea ce înseamnă 27.000 de lei„, a exemplificat Daniel Baciu, în contextul citat.

După cum a scris și Infoactual, pensiile românilor cresc din 1 ianuarie 2023, atât în ce priveşte valoarea punctului de pensie, dar şi cu valoarea ajutoarelor. Astfel, pensiile vor fi mai mari în ianuarie, dar vor scădea, spre exemplu, în februarie. Punctul de pensie va fi de la 1 ianuarie mai mare cu 12,5%, adică ajunge la 1785 de lei, și pensia minimă ajunge la 1125 de lei de la 1000 de lei.