Programul militar din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, „Lend and Lease” (împrumut și închiriere) va fi reluat de către americani pentru a acorda sprijin ucrainienilor. Pentru reluarea programului menționat, SUA a aprobat deja, o legislație în acest sens.
Generozitatea Statelor Unite ale Americii pentru Ucraina va avea un preț
Trebuie precizat, însă, că sprijinul acordat de SUA, anumitor state în perioade de criză, are și un anumit preț.
În ce a constat, de-a lungul timpului, ajutorul SUA acordat unor state ale lumii, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial:
- Franța, al treilea beneficiar al programului „Lend-Lease”, a primit fonduri de redresare economică în valoare de 3,2 miliarde de dolari, precum și alimente, combustibili, echipamente militare (nave de război, aeronave și alte arme)
- URSS a primit 10,9 miliarde de dolari
- Marea Britanie a primit 31,4 miliarde de dolari
- Republica Chineză a primit alimente, combustibili, nave de război, aeronave și alte arme
Potrivit celor declarate de ambasadorul Franței la ONU, în 1949, Jean Chauvel, schema americană „Lend & Lease” a transformat Franța în „cerșetori nerecunoscători”.
Dar, asistenta acordata de SUA aliaților săi, a avut, de fapt, un mare motiv și anume acela de apărare în sine a SUA.
De asemenea, nu au fost gratuite nici ajutoarele, care au contribuit în mare parte la victoria forțelor aliate asupra Germaniei naziste și Japoniei, relatează rfi.fr
Ce este programul “Lend & Lease”
Acest program, “Lend & Lease” a fost inițiat ca „Un act de promovare a apărării Statelor Unite” în anul 1941, de către președintele american Franklin Roosevelt. Schema “Împrumut și Închiriere” adoptată de americani a fost în vigoare până în septembrie 1945.
Schema de ajutor „Lend-Lease” a fost, de fapt, continuarea unui program anterior, respectiv „Destroyers for Bases” (distrugătoare în schimbul bazelor), inițiat în 1940.
La momentul respectiv, prin programul „Destroyers for Bases”, Marea Britanie a beneficiat din partea SUA de 50 de nave de război. Dar “pretul” plătit de Marea Britanie pentru ajutorul primit a constat în închirierea pe 90 de ani a mai multor baze militare din Caraibe, care au dus la formarea centrului unei rețele mondiale în continuă expansiune de peste 800 de baze militare:
“Toate bazele și facilitățile …. vor fi închiriate Statelor Unite pentru o perioadă de nouăzeci și nouă de ani, fără orice chirie și taxe, altele decât compensația care urmează să fie stabilită de comun acord de către Statele Unite în vederea despăgubirii proprietarilor de proprietăți private pentru pierderea prin expropriere sau prejudiciu rezultat din constituirea bazelor și instalațiilor în cauză. Guvernul Majestății Sale, în contractele de închiriere care urmează să fie convenite, va acorda Statelor Unite pe perioada contractelor de închiriere toate drepturile, puterea și autoritatea în bazele închiriate și în limitele apelor teritoriale și spațiilor aeriene adiacente sau în vecinătatea acestor baze, necesare pentru a asigura accesul și apărarea acestor baze, precum și dispozițiile adecvate pentru controlul acestora”, se arată în “Acordul distrugătorilor de baze, din 2 septembrie 1940”, conform history.navy.mil
Totodată, Franța s-a temut pentru suveranitatea sa, ca urmare a ajutorului primit prin programul „Lend-Lease”. Astfel, potrivit unui studiu din 2001 al istoricului Gerard Bossuat, American Economic and Military Aid to France , 1938-1960 , publicat de Institutul de Management Public și Dezvoltare Economică ( IGPDE ), Guvernul provizoriu al Franței , a făcut o cerere de împrumut și închiriere către SUA la începutul anului 1944, sub conducerea Generalului Charles de Gaulle.
În schimbul proviziilor pentru civili, americanii au cerut să fie plătiți în aur sau în valută forte si se presupune ca echipamentele militare ar fi fost gratuite. În același context, americaniii au propus ca Africa de Nord franceză să își intensifice exporturile către SUA, astfel încât guvernul provizoriu să dispună de resursele financiare necesare pentru a plăti proviziile destinate civililor.
„Acest lucru i-a scandalizat pe francezi, care se temeau că ar putea fi privați de aurul lor (rezerve totale de 2 miliarde de dolari și 200 de milioane de dolari în active ale Trezoreriei) în cazul în care nu ar fi avut suficient numerar american pentru a cumpăra proviziile destinate civililor” a declarat Bossuat, precizează rfi.fr
Autorul cărții “Base Nation” (în care este descrisă puterea militară globală a SUA „Lend-Lease”), David Vine, afirma că programul „Lend-Lease” a determinat creșterea influenței SUA la nivel mondial și NU achiziția de către SUA a mai multor baze de peste mări.
Doctrine liberale economice
Într-un final, acordul a fost semnat în februarie 1945, la mai bine de șase luni de la debarcarea aliaților în Normandia, iar după război, SUA „a încercat să facă accesibil spațiul economic francez pentru comerțul și investițiile americane”, reușind acest lucru, întrucât Franța s-a alăturat sistemului postbelic de la Bretton Woods, adică Fondului Monetar Internațional (FMI) si Băncii Mondiale.
Dar, intrarea Franței în aceste entități controlate de SUA a însemnat că Parisul urma să fie forțat să intre într-o economie mondială dominată de doctrinele economice liberale ale Washingtonului, precizeaza Bossuat.
Întrebarea lui Bossuat: „Ce preț este de plătit când vine vorba de suveranitatea națională și de interesele naționale?” notează Bossuat, este aceeași pe care autoritățile de la Kiev ar trebui să și-o pună.
Președintele american, Joe Biden, a promulgat, în data de 09.05.2022, legea privind crearea unei noi versiuni a programului „Lend-Lease” care va facilita procedura de trimitere a echipamentelor militare dinspre SUA către Ucraina.
În data de 10.05.2022, parlamentarii americani au început să dezbată subiectul privind acordarea unui pachet de ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Președintele Biden a cerut ambelor camere ale Congresului să acționeze rapid în privința planului de ajutor pentru Ucraina: „Este un plan uriaș, dar nevoia este foarte mare, iar timpul ne presează”.
Rămâne de văzut, însă, cum sau când va trebui să plătească Ucraina pentru bunurile livrate în cadrul programului reînnoit „Împrumut-Închiriere”.