Actual

Cât plătim pentru serviciile de salubrizare? Singura primărie care nu taxează ridicarea deșeurilor

sursă foto: bucurestiri.ro
FOTO: Bucurestiri.ro

Primăriile de sector au cheltuit în acest an doar pentru servicii de salubrizare peste 1,1 miliarde de lei. Administrația Sectorului 1 a alocat cea mai mare sumă, iar la polul opus se află Primăria sectorului 6.

Însă, locuitorii celui mai bogat sector din Capitală nu plătesc nimic pentru ridicarea gunoiului fiind de altfel și singura primărie care a menținut această gratuitate.

Câți bani au alocat primăriile de sector pentru salubrizare

La capitolul servicii de salubrizare intră curățenia stradală adică măturatul și spălatul străzilor, deszăpezirea, golirea coșurilor de gunoi, reciclarea și depozitarea deșeurilor.

Pentru serviciii de salubrizare Primăria Sectorului 1 are un buget de 236 de milioane de lei. Pentru deszăpezire plătește undeva la 5 milioane de lei/sezon. Viceprimarul Oliver Păiuși a subliniat faptul că suma este bugetată, și în termeni reali se plătesc aproximativ 140 de milioane de lei anual, după reducerea prestațiilor.

Administrația Sectorului 1 a redus la jumătate valoarea prestațiilor, însă, la ora actuală între firma de salubrizare și municipalitate există un litigiu. Bugetul Primăriei S1 pentru 2023 este estimat undeva la 1,4 miliarde de lei, din care 17% vor fi alocați doar pentru serviciile de salubrizare.

Sectorul 2 a alocat peste 200 de milioane de lei pentru salubrizare

Primăria Sectorului 2 are ceva mai puțini bani disponibili pentru salubrizare, puțin peste 200 de milioane de lei, din care 183 sunt folosite pentru prestarea serviciului propriu-zisă, restul până la 202 milioane de lei sunt alocate pentru achiziționarea pubelelor.

Supercom se ocupă de ridicarea deșeurilor din 1999. Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 a precizat la rândul său că suma bugetată nu va junge în totalitate la Supercom, ci doar 80% ca urmare a faptului că „ Supercom nu și-a făcut treaba cum ar fi trebuit”. Bugetul estimat al Primăriei Sector 2 este de 2,2 miliarde de lei, din care salubritatea reprezintă 8,3%.

În sectroul de 3 de ridicarea deșeurilor se ocupă din 2018 angajații primăriei, în urma unei direcții a Primăriei Generale. Bugetul Direcției Generale de Salubritate este de 170 de milioane de lei. Bugetul total al Primăriei Sector 3 este 2.2 miliarde de lei, din care 7,7% reprezintă salubrizarea.

În sectorul 4 firma Rosal se ocupă de ridicarea deșeurilor. Bugetul alocat pentru salubrizare este de aproximativ 194 milioane de lei. Bugetul estimat este de 3,3 miliarde de lei, din care 5,8% reprezintă serviciile de curățenie.

Primăria Sectorului 5 își face singură curățenie în ogradă

Primăria Sectorului 5 a alocat pentruu salubrizare în acest an aproximativ 230 de milioane de lei. Serivicul este prestat de una dintre companiile proprii, Salubrizare Sector 5 SA. Salubrizarea reprezintă 12% din totalul bugetului estimat de 1, 9 miliarde de lei.

În ultimul sector al Capitalei, Primăria a bugetat 350 de milioane de lei, bani în care sunt incluse și lucrările de investiții. Doar pentru curățenia stradală, deszăpezire și ridicarea gunoiului aruncat pe domeniul public se alocă 103 milioane de lei.

Din cei 350 de milioane, 150 sunt pentru insulele de colectare a deșeurilor îngropate, 80 de milioane sunt cheltuite pentru dotarea Administrației de Salubrizare, companie care va înlocui prestatorul Urban, restul banilor vor fi folosiți pentru construirea unei stații de sortare a deșeurilor.

Trebuie amintit faptul că în perioada următoare administrația Sectorului 6 condusă de Ciprian Ciucu va internaliza serviciul de salubrizare. Bugetul Primăriei Sector 6 pentru acest an este de aproximativ 2,2 miliarde de lei, iar salubrizarea reprezintă aproximativ 5%, potrivit hotnews.ro.