Economic

Cât este de important rolul unui expert contabil într-o afacere

Cât este de important rolul unui expert contabil într-o afacere
ceccar.ro

La aniversarea a 101 ani de la înființarea CECCAR, a fost evidențiat rolul deosebit al experților contabili în bunul mers al unui bussiness în România.

În data de 13.07.2022, la nivelul CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) au fost sărbătoriți 101 ani de existență a profesiei contabile reglementate în România.

Importanța expertului contabil în antreprenoriat

Evenimentul a avut loc la Radisson Blu în București și a fost deschis de președintele CECCAR, Robert Șova. Acesta a declarat: „Rolul profesionistului contabil este unul esențial în asigurarea rezilienței businessului pentru că în fapt conceptul de reziliență presupune revenire la situația anterioară într-o formă adaptată la noua realitate. Expertul contabil este cel care înțelege mecanismul prin care operațiunile economico-financiare se transpun în situațiile financiare și implicit în situațiile decizionale la nivel de bussines”.

De asemenea, în viziunea președintelui CECCAR profesia de expert contabil se extinde în direcția consultanței fiscale, acesta devenind un partener foarte important pentru antreprenor prin capacitatea lui de a-i oferi informații într-o formă corectă și prin expertiza în urma căreia se vor lua deciziile de business.

În cadrul evenimentului au mai ținut discursuri președintele CECCAR București, Aurel Andrei, președintele CECCAR Ilfov, Marcel Vulpoi.

De asemenea, au fost prezenți consilierul premierului Ciucă, respectiv Mihnea Claudiu Drumea, precum și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, Justiție, Antreprenoriat și Agricultură, dar și președintele ANAF, Lucian Heiuș, Cristian Erbașu- primvicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR) și alți reprezentanți ai mai multor instituții.

Istoria CECCAR

Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili a fost aprobată în data de 13.07.1921 de către Regele Ferdinand I prin Decret Regal, iar textul actului normativ a fost contrasemnat de Grigore Trancu-Iași, în calitate de ministru al Muncii și Ocrotirilor Sociale.

La acea vreme, “oamenii politici, au înțeles importanța existenței unor liber-profesioniști care să sprijine antreprenorii din România în dezvoltarea unor afaceri prospere și care să contribuie la asigurarea procedurilor judiciare echitabile prin expertizele judiciare. Astfel, CECCAR devenea parte a infrastructurii instituționale care a constituit fundația construcției României moderne”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Superior al CECCAR.

Însă, istoria nu a fost blândă cu profesia contabilă reglementată, deoarece după anii de glorie ai perioadei interbelice, care au certificat rolul important în modernizarea României a liber-profesioniștilor contabili, a urmat perioada comunistă în care statul de drept nu mai avea valoare.

Astfel, după o serie de schimbări în structura economică a țării (care presupunea și preluarea de către stat a gestionării majorității activității economice și a gestionării profesiei contabile), în anul 1951 Corpul Contabililor Autorizați și Experți Contabili a fost desființat. Prin urmare, experții contabili au fost trecuți în subordinea directă a statului, pierzându-și independența profesională.

Ulterior, în anul 1994, în noul context politic stabilit prin Revoluția de la 1989, prin OG nr. 65, CECCAR a fost reînființat de către experții contabili aflați la acel moment în subordinea Ministerului Finanțelor, recăpătându-și, astfel, statutul de liber-profesioniști.

În prezent performanța profesiei contabile reglementate din România este certificată prin prezența membrilor CECCAR în structurile de conducere, dar și în comitetele și grupele tehnice de lucru ale unor organizații profesionale reprezentative la nivel european și mondial în domeniul contabil-fiscal, precum Accountancy Europe, ETAF, IFAC etc., potrivi aceluiași comunicat de presă.

De asemenea, la momentul actual, CECCAR:

  • a devenit cel mai mare corp profesional din România, cu reprezentare națională, în fiecare reședință de județ și în municipiul București.
  • este reprezentantul celor peste 35.000 de liber-profesioniștii contabili.