Diferențele fizice dintre femei și bărbați sunt evidente pentru oricine. Însă poate nu ne-am aștepta ca acestea să fie foarte profunde și, mai mult, să aducă avantaje certe organismului feminin.
Aceasta este concluzia medicului și cercetătorului american Sharon Moalem, cu o experiență de peste 25 de ani în studierea utilizării diferențiate a materialului genetic.
În Jumătatea mai bună. Despre superioritatea genetică a femeilor, carte publicată de Editura Trei, dr. Sharon Moalem demonstrează cu argumente științifice, faptul că femeile reprezintă sexul puternic din punct de vedere genetic. Cu doi cromozomi X în fiecare celulă, spre deosebire de bărbați care au structura genetică XY, femeile dispun de o flexibilitate genetică mult mai mare decât bărbații. Această structură genetică le ajută să aibă sisteme imunitare mai puternice, să fie mai puțin expuse tulburărilor de dezvoltare, să înfrunte cu mai mult succes boli precum cancerul, SIDA, tuberculoza și să supraviețuiască în număr mai mare în condiții extreme de viață.
Iată doar 5 dintre situațiile în care organismul feminin este avantajat față de cel masculin
S-a observat că numărul bărbaților care suferă de ulcere este de patru ori mai mare decât al femeilor. Deși multă vreme nu s-a știut care este motivul, genetica oferă astăzi răspunsul: organismul bărbaților nu poate mobiliza un răspuns imunologic la fel de puternic precum cel al femeilor, în lupta cu virusurile și bacteriile. Aceasta este și situația infecției cu H. pylori, responsabilă de ulcerul peptic.
Cercetătorii au observat că, din punct de vedere statistic, femeile sunt afectate într-un procent mai mic decât bărbații de boli precum cancer, tuberculoză și chiar infecția cu HIV. În afara structurii genetice care le conferă avantajul unui răspuns imun mai puternic, dr. Sharon Moalem subliniază că mai există un motiv al capacității femeilor de a produce anticorpi mai buni: „Multe femei le furnizează copiilor lor anticorpii de care vor avea nevoie în primele luni de viață.
(…) Studiile arată că riscul de infecții ale tractului respirator inferior rămâne redus mai mulți ani, chiar toată perioada preșcolară, la copiii care au fost hrăniți cu lapte matern”.
Discromatopsia – lipsa percepției culorilor – este o afecțiune rar întâlnită la femei. Genetica vine cu o explicație a acestei stări de fapt. În Jumătatea mai bună, dr. Sharon Moalem explică faptul că cei doi cromozomi X din structura genetică a femeilor le conferă un avantaj și în această situație. Nu doar că sunt mai protejate de acest tip de afecțiune, ci pur și simplu, femeile văd lumea în mult mai multe culori decât bărbații. Mai mult, un procent de 5 până la 15% dintre femei posedă vedere tetracromatică – pot vedea 100 de milioane de culori față de cele aproximativ 1 milion, care constituie paleta cromatică normală. Și o altă observație pe care o face dr. Sharon Moalem – nu există niciun bărbat cu vedere tetracromatică.
Femeile sunt campioane ale longevității
În Japonia, speranța medie de viață pentru o femeie este de 87,1 ani, iar pentru bărbați de 81,1. Chiar și în țări ca Afganistan, femeile trăiesc în medie 64,5 ani, în timp ce speranța de viață pentru bărbați este de 61 de ani. Între supercentenarii lumii – persoane care au atins vârsta de 110 ani – 95% sunt femei. Posibilitatea de a folosi ambii cromozomi X le asigură femeilor un avantaj clar și în ce privește supraviețuirea.
De-a lungul istoriei omenirii, marcată și de perioade de foamete, nu doar de epidemii, s-a constatat că procentul femeilor care supraviețuiau era întotdeauna mai mare. Aceasta se datorează nu doar structurii genetice, ci și particularităților organismului feminin. Bărbații au un procent mai mare de masă musculară, care crește și necesarul de hrană. Ca să supraviețuiască, un bărbat are nevoie de mai multe calorii decât o femeie cu aceeași greutate. Cu mai puțină masă musculară, cu 40% mai mult țesut adipos și un metabolism bazal mai scăzut, femeile au rezistat mai bine în perioadele de foamete de pe parcursul istoriei omenirii.
„Abilitatea de a reacționa și de a învinge provocările unui mediu aflat în schimbare sau un atac de natură microbiană depinde de capacitatea de a accesa și de a folosi resurse genetice profunde” spune dr. Sharon Moalem și acesta este lucrul în care excelează organismul feminin.
Demonstrația superiorității genetice a femeilor nu este însă una gratuită. În Jumătatea mai bună, dr. Sharon Moalem invită comunitatea cercetătorilor și a medicilor să reflecteze asupra acestor date. Modul în care se face cercetare științifică și se practică medicina trebuie să țină cont de diferențele genetice structurale ale femeilor, un lucru care va aduce beneficii pentru toată lumea, este de părere specialistul american în genetică.