După ordonanța de la 1 august, s-a plafonat adaosul comercial pentru 14 alimente de bază. Astfel, comercianții nu pot să adauge mai mult de 20% la prețul final al produselor vizate. Este vorba despre variante generice ale produselor pe care le punem în coșul de cumpărături.
Astfel, s-a ieftinit prin limitarea adaosului pâinea albă, de 300 – 500 de grame: ieftinirea ei este de până la 35%. Cu până la 50% mai ieftini sunt cartofii albi la vrac, în vreme ce majoritatea celorlalte produse au devenit cu 20-25% mai accesibile. Este vorba și depre laptele de vacă cu 1,5% grăsime, telemeaua de vacă (de asemenea în forma de depozitare vrac), cofraj cu 10 ouă de găină (calibrul trebuie să fie M), ulei de floarea-soarelui, zahăr alb, făină „000”, mălai, carne de pui, carne de porc, mere roșii și, nu în cele din urmă, tomate.
Așadar, nu se încadrează sortimentele specifice sau cu valori nutriționale diferite de cele menționate (spre exemplu, laptele cu 3,5% grăsime nu se va încadra, deci adaosul comercial în acest cazar putea să varieze). De asemenea, este posibil ca anumite centre comerciale să crească ușor prețul altor produse, care nu se încadrează în textul ordonanței.
La cât ajunge coșul de cumpărături în acest caz?
Cumpărând numai alimentele ieftinite și care părăsesc rafturile magazinelor cu o viteză de nedescris, românii vor da un total de 108 lei. Jurnaliștii România TV au mers în trei magazine și au ajuns la concluzia că acestea sunt prețurile medii pentru alimentele de bază ieftinite:
„pâine albă simplă – 1,29 lei
1 litru de lapte de vacă de consum cu 1,5% grăsime – 4,79 lei
brânză telemea de vacă vrac – 4,99 lei
iaurt simplu din lapte de vacă cu 3,5% grăsime – 2,85 lei
1 kg de făină albă de grâu ”000” – 2,69 lei
1 kg de mălai – 4,65 lei
1 kg de zahăr alb tos – 5,45 lei
10 ouă de găină calibrul M – 9,99 lei
1 litru de ulei de floarea-soarelui – 7,39 lei
carne proaspătă de pui – 10,39 lei
carne proaspătă de porc – 41,90 lei
1 kg de roșii – 5,59 lei
1 kg de mere roșii – 3,99 lei
1 kg de cartofi proaspeți albi vrac – 2,79 lei”.
Acest coș de cumpărături poate să ajungă câteva zile unei persoane, poate chiar o săptămână. Așadar, cumpărăturile lunare, dacă s-ar încadra cu precizie în această categorie, ar duce la nu mai mult de 432 lei. Desigur, acesta este un exercițiu de imaginație care nu ia în calcul cheltuieli spontane sau anumite necesități alimentare pe care aceste produse nu le pot acoperi.
Ordonanța prin care adaosul comercial a fost limitat la 20% va dura cel puțin trei luni. Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat că la încheierea acestei perioade, se vor face studii pentru a determina dacă este fezabilă continuarea acestui proiect de creștere a puterii de cumpărare a românilor.