Românii au un interes deosebit pentru piața imobiliarelor, poate mai mult decât în trecut. Asta deși prețurile se află de câțiva ani buni pe un trend ascendent. Proprietarii au fost loviți de ROBOR și de IRCC, ratele crescând cu peste 700 de lei în ultimul an. Dar nici chiriile nu se lasă mai prejos. Bucureștiul este, desigur, punctul fierbinte al cheltuielilor asociate cu locuirea.
Ce e surprinzător, totuși, este cât de mari sunt costurile chiar și în zonele periferice. Pentru sectorul 5, o garsonieră poate să ajungă chiar și la 450 de euro, în cazul în care ea are o dimensiune de 40 de metri pătrați sau peste. Asta deși prețurile pentru apartamentele de trei camere tind să scadă în această zonă. Astfel, de la un preț mediu de 800 de euro, s-a ajuns la o medie a cheltuielii de 650 de euro lunar.
Care e cel mai scump sector?
Nu este de mirare, cel mai piperat dintre sectoare rămâne sectorul 1. Aici, chiar și unele dintre cele mai mici garsoniere costă în medie 390 de euro. În schimb, o garsonieră confort I poate să ajungă foarte bine la 600 de euro sau mai mult. Asta chiar dacă se află la parter – apartamentele care sunt poziţionate astfel tind să fie mai jos cotate.
Cei care vor să cumpere un apartament cu o singură cameră pot să scoată din buzunar până la 100.000 de euro, indiferent de noutatea sau de poziţionarea imobilului. Atâta vreme cât este în sectorul 1, mai ales în zona Herăstrău-Nordului, te poţi aştepta la preţuri mari şi foarte mari la chirii. Iar pentru patru camere, se poate ajunge la o chirie de 1900 de euro, adică exact la fel de mult cât ai da pe o chirie în Bruxelles.
Care va fi fluctuaţia chiriilor în viitor?
Cu siguranţă, preţurile la chirii vor scădea uşor în momentul în care începe vacanţa de vară. Bucureştiul este cel mai mare centru universitar al României, iar majoritatea studenţilor care nu au prins un loc în cămin locuiesc în chirie. Aşadar, întoarcerea în oraşul natal ar putea să scadă temporar valoarea chiriilor în Bucureşti. Pe de altă parte, mai multe zone se gentrifică – inclusiv infamul sector 5, care a început să găzduiască din ce în ce mai multe proiecte rezidenţiale şi lanţuri celebre de cafenele şi magazine. Aşadar, ăsta ar putea să fie doar începutul unei creşteri a costurilor de trai, plecând de la toate informaţiile pe care le avem din Cancan.