Lifestyle

„Castelul de bumbac” în care s-a scăldat Regina Egiptului pentru a se menține tânără

„Castelul de bumbac” în care s-a scăldat Regina Egiptului pentru a se menține tânără
atlas-geografic.net

”Am privit cu mirare ceea ce părea a fi o uriașă cascadă înghețată, vălurită, ca și cum apa ar fi încremenit brusc în curgerea ei”.

Pamukkale, din Turcia, poate cea mai veche stațiune balneară din lume, a cărei origine istorică se leagă de orașul grec Hierapolis, a fost fondată în secolul III Î.Hr., inițial printr-un simplu templu. Iar dezvoltarea zonei a început abia în anul 190 Î.Hr., odată ce orașul antic a fost cucerit de către Imperiul Roman. Împăratul Adrian a rămas atât de impresionat de Pamukkale, încât a proclamat Hierapolis drept stațiune balneară.

Hierapolis, un important centru religios al Imperiului Roman

Prin urmare, istoria locului se leagă de numele unor mari împărați ai antichității, printre care și împăratul  Constantin, sub domnia căruia Hierapolis a devenit un important centru religios al Imperiului Roman de la Răsărit. Aceea a fost și perioada în care mare parte a nobilimii romane venea din toate colțurile imperiului pentru a se scălda în apele termale de acolo. Astfel s-a asigurat renumele internațional al stațiunii Pamukkale, care rezistă și astăzi, de peste 2000 de ani.

FOTO hurriyetdailynews.com,filadelfiaturism.ro

Castelul de bumbac sau cascadele înghețate

În turcă, Pamukkale  înseamnă „castel de bumbac”, fiind ușor  de înțeles de ce stânca cu o înălțime de 200 metri, acoperită cu terase de travertin de un alb imaculat a fost denumită așa. Se precizează că stațiunea a fost inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO în anul 1988.

FOTO everypixel.com

Un călător englez, Richard Chandler, care a descoperit terasele în 1765 a povestit: ”am privit cu mirare ceea ce părea a fi o uriașă cascadă înghețată, vălurită, ca și cum apa ar fi încremenit brusc în curgerea ei”.

Uriașa întindere de ”zăpadă”, de la Pamukkale. acoperă o suprafață de 2.5 km, cu o lățime de 500 metri. În spatele teraselor se află munți, cu păduri de pin verde, care scot în evidență și mai mult strălucirea depunerilor de calcar.

Iar apele care acoperă bazinele naturale sunt asemenea unor oglinzi naturale, deosebit de frumoase într-o zi senină, când reflectă albastrul cerului.

17 izvoare termale conțin apă ce are proprietăți curative renumită în toată lumea

Pamukkale, din punct de vedere geologic, a fost formată cu multe milenii înainte de prima atestare istorică a orașului Hierapolis. Formațiunile stâncoase s-au format în urma cutremurelor din zonă, care au scos la suprafață ape termale, însă unele dintre bazinele de travertin conțin apă adusă artificial în scop turistic.

La momentul actual, la Pamukkale există 17 izvoare termale, a căror apă are o temperatură cuprinsă între 35 °C și 100 °C și este suprasaturată în carbonat de calciu.

După izvorâre, apa elimină dioxid de carbon în timp ce este transportată pe o distanță de 320 metri, până se revarsă peste terasele de calcar. Inițial, depunerile de carbonat de calciu sunt sub forma unei substanțe gelatinoase, care, ulterior, se întărește și devine travertin.

Datorită conținutului bogat în calciu, sulfit de magneziu, bicarbonat și dioxid de carbon, apa este benefică pentru cei care suferă de reumatism sau afecțiuni cardiace.

Castelul de bumbac și regina Egiptului

Potrivit legendei,  însăși Cleopatra se scălda în apele de acolo pentru a se menține tânără. Ulterior împărăteasa a cerut ca apa de acolo să-i fie adusă la Roma. Ulterior, generalul roman, Marc Antoniu a botezat o piscină în onoarea reginei Egiptului, astfel că în prezent, în apropierea teraselor de calcar, vă puteți scălda în piscina Cleopatrei, dar doar cu picioarele.

Bazinul are o temperatură constantă a apei de 37 °C. Pe fundul piscinei se pot vedea coloane și alte ruine ale templelor grecești. Să te scalzi acolo este o experiență unică în viață.

De asemenea, legenda mai spune că o baie în piscina antică te întinerește cu 10 ani, potrivit iladelfiaturism.ro