Actual

Castelul Corvinilor își va recăpăta strălucirea prin intermediul fondurilor europene. Detaliile neștiute din temnița lui Dracula

Castelul Corvinilor își va recăpăta strălucirea prin intermediul fondurilor europene. Detaliile neștiute din temnița lui Dracula

Investiția de aproximativ 20 de milioane de lei este finanțată din fonduri europene, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență. Castelul va intra într-o nouă etapă de restaurare.

Picturile interioare și exterioare ale ansamblului medieval vor fi refăcute complet!

“Legenda vie a Transilvaniei”, considerat cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei și castelul unde ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș, celebrul prinț valah, inspirație pentru personajul celebru, Dracula, Castelul Corvinilor este situat în centrul județului Hunedoara, în orașul cu același nume.

În toamna anului 1462, Vlad Ţepeş, fost aliat al lui Matia Corvin, a fost arestat din ordinul regelui, deposedat de tron şi trimis într-o captivitate prelungită pe durata a 12 ani, la Vişegrad, lângă Buda. Unii istorici au susţinut că înainte de a fi expulzat, este foarte posibil ca Ţepeş să fi stat la Castelul Corvinilor pentru o perioadă.

„Graţie noii finanţări, se vor putea continua şi extinde lucrările actuale de reabilitare şi restaurare din mai multe zone ale castelului, cum ar fi: frescele exterioare de pe Turnul Buzdugan, Turnul vechi de Poartă şi Turnul Pustiu, subsolurile Sălii Cavalerilor, Bastionului Alb şi Bucătăriei nobiliare, elemente de valoare artistică şi istorică excepţională”, informează Muzeul Castelului Corvinilor.

Vizat de aceste reparații este și Turnul Buzdugan, fostul turn de observație din vremea lui Ioan de Hunedoara. Înalt de peste 30 de metri, turnul a fost considerat cea mai impresionantă şi masivă construcţie din zona nordică a Castelului Corvinilor. Purta acest nume după forma semisferică pe care acoperişul lui o avea în trecut, schimbată în urma restaurării din secolul al XIX-lea.

Fondurile europene accesate pentru noul proiect vor fi folosite şi pentru înlocuirea pardoselii din Sala Cavalelilor cu una nouă, identică cu cea existentă şi pentru recrearea picturilor de pe peretele Loggia Mathia, conform documentelor aflate în arhive. În proiect mai este inclusă şi refacerea podurilor de acces, crearea unui nou sistem de iluminat arhitectural şi a unui nou sistem video în întreg castelul, potrivit informațiilor adevărul.ro.

Secretul înfiorător din temnița lui Dracula, un beci interzis turiștilor!

O celulă subterană aproape necunoscută turiştilor poate fi cea mai veche închisoare din Castelul Corvinilor. Încăperea de sub Sala Cavalerilor ar fi fost înfiinţată, potrivit unor istiorici, în vremea lui Ioan de Hunedoara. Celula de sub ea ar fi fost folosită ca loc al executării pedepselor:

„În dreptul ferestrei din mijloc se găseşte amplasată o trapă în podea, care era mascată cu un covor, iar deasupra era aşezat un jilţ, pe care era invitat să se aşeze acuzatul, după care începea interogatoriul. Doar că aici, la castel, soarta iinculpatului depindea de răspunsurile oferite. Dacă ele nu erau pe placul judecătorului, care era, de fapt, de cele mai multe ori proprietarul castelului, acesta făcea un semn discret către unul dintre aghiotanţii lui şi se acţiona trapa. Prin deschiderea ei, omul aşezat în jilţ cădea câţiva metri, deci sentinţa era executată pe loc. În cazul în care cel judecat avea norocul să nu moară, el era graţiat, pentru că divinitatea i-ar fi salvat viaţa. Erau şi situaţii când se dorea scăparea cu orice preţ de cel acuzat, aşa că atunci, acolo jos, acesta era aşteptat de cineva care avea grijă să termine execuţia prin aplicarea unei lovituri fatale”, arăta o legendă menţionată de cercetătorii Ioan Bodochi şi Nicolae Cerişer, în volumul „Istoricul şi legendele castelului”

Sute de mii de turiști îi trec, anual, pragul însă puțină lume știe că prima fortificație de piatră de la Hunedoara a fost datată în secolul XIV. Este vorba despre castrul regal, ale cărui ziduri, cu grosimi de până la 2 metri, au fost construite din blocuri de calcar dolomitic și piatră de râu, direct pe stâncă.