International

„Cartierele gay” pierd locuitori L.G.B.T.Q. în marile orașe americane. Care este motivul migrației

„Cartierele gay” pierd locuitori L.G.B.T.Q. în marile orașe americane. Care este motivul migrației

Un amplu material publicat azi de New York Times evidențiază migrația locuitorilor L.G.B.T.Q., spre alte locuri, noi. Comparativ cu trecutul, mutarea acestora dintr-un loc în altul, în prezent, este mult mai accesibilă.

„Cartierele gay” pierd locuitori L.G.B.T.Q. în marile orașe americane. Care este motivul migrației

Mulți dintre cei indentificați ca făcând parte din L.G.B.T.Q. din America aleg să locuiască în altă parte, în căutarea unor locuințe mai ieftine și a unor facilități mai bune. Aceștia găsesc o acceptare tot mai mare și în alte comunități, după decenii de schimbări politice și sociale.

Așa arată un studiu de ultimă oră din Statele Unite. Ideea pe care o evidențiază studiul este faptul că aceste comunități se integrează perfect, acum, în marele ansamblu arhitectural american.

Cleve Jones, de exemplu, locuiește în cartierul Castro de aproape 50 de ani, aproape din ziua în care a absolvit liceul în Phoenix. Mult timp, acesta a făcut autostopul pentru a ajunge până în California.

El a fost un lider politic și cultural în San Francisco, organizând homosexuali și lesbiene atunci când epidemia de SIDA a devastat aceste străzi la începutul anilor 1980. A creat un memorial pentru SIDA, recunoscut la nivel național. Acesta se află într-o vitrină de pe Market Street.

Jones a fost o figură reprezentativă a furiei și durerii care a cuprins Castro în 1978, după asasinarea lui Harvey Milk, primul homosexual declarat ales în Consiliul de Supraveghere.

Jones a contribuit la definirea Castro, dansând în barurile sale gay șapte nopți pe săptămână, atunci când era mai tânăr, adunându-se cu prietenii, ani la rând, pentru ”băuturi și bârfe”, după cum chiar el povestește.

Până în ziua de azi, acesta este recunoscut chiar și atunci când merge pe trotuarele sale. „Bună Cleve – știu cine ești„, a spus locotenentul Amy Hurwitz de la Departamentul de Poliție din San Francisco, după ce Jones a încercat să se prezinte.

Povestea lui Jones este una dintre miile de istorii, mărturisite sau nemărturisite, ale comunității L.G.B.T.Q. din America. Multă vreme au fost marginalizați, denigrați, respinși, arătați cu degetul. Mai multe istorii de acest gen sunt publicate în tabloidul american.

Vestea bună pentru ei este că noile legi americane le permit libera exprimare și opțiune, inclusiv în ceea ce privește fixarea domiciliului.

După cum povestesc acești oameni, inclusiv pe paginile lor de socializare, ani la rând au fost nevoiți să se ascundă și să trăiască în comunități restrânse, unde automat se acceptau unul pe altul pentru ceea ce sunt, cu adevărat.

Acum nu mai au temeri și se pot muta oriunde în lume, deoarece America este, încă, țara tuturor posibilităților.

Foto: pixabay