Cândva descriși ca niște „puști de la narcotice” care se lăudau pe rețelele de socializare cu mașini rapide, tigri și un AK-47 de aur, copii lui El Chapo au devenit figuri cheie în violentul Cartel Sinaloa, spun oficialii din domeniul securității. În ianuarie 2017, la câteva zile după ce Mexicul l-a extrădat în Statele Unite pe faimosul traficant de droguri Joaquín „El Chapo” Guzmán, polițiștii locali din statul său natal Sinaloa au fost atacați.
Unii au fost împușcați mortal în plină zi. Alții au dispărut și nu au fost găsiți niciodată. În total, 13 ofițeri de poliție au murit sau au dispărut în lunile care au urmat. Potrivit a patru ofițeri de informații și securitate, această acțiune a fost începutul unei schimbări de tactică în cadrul Cartelului Sinaloa al lui Guzmán, care a semnalat sosirea unei noi forțe în cadrul unuia dintre cele mai puternice sindicate de droguri din Mexic: cei patru fii ai regelui.
Ascensiunea „Los Chapitos”
Cunoscuți în mod colectiv sub numele de Los Chapitos, sau „micii Chapos”, cei patru frați au fost cândva ironizați de adversari ca prinți îndreptățiți, mai preocupați de a-și etala averea pe Instagram decât de munca murdară de a transporta tone de cocaină în Statele Unite.
Cu toate acestea, frații au resuscitat un imperiu al drogurilor care se clătina după ce tatăl lor a fost închis după gratii în SUA și au diversificat afacerea prin adoptarea unei noi linii de droguri sintetice.
Pariul lor timpuriu pe fentanil, un opioid sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, a contribuit la amplificarea unei epidemii de opioide care i-a plasat direct în vizorul agenților americani de combatere a narcoticelor. Luna trecută, autoritățile americane au formulat noi acuzații împotriva fraților în rechizitorii depuse în mai multe jurisdicții și au mărit recompensele pentru doi dintre frați la 10 milioane de dolari fiecare, consolidându-le statutul de unii dintre cei mai puternici și căutați lorzi ai drogurilor din lume.
„Familia Chapito a fost pionierul fabricării și traficului celui mai mortal drog cu care țara noastră s-a confruntat vreodată”, a declarat Anne Milgram, șefa Agenției americane pentru combaterea drogurilor (DEA), în cadrul unei conferințe de presă din 14 aprilie, la Washington. „Ei au moștenit un imperiu global al drogurilor și l-au făcut mai nemilos, mai violent și mai mortal”, a adăugat Anne Milgram.
Cine conduce cartelul Sinaloa
Los Chapitos, pentru prima dată în istorie, au dat publicității săptămâna trecută o scrisoare în care neagă afirmațiile potrivit cărora ar face trafic cu fentanil și respinge acuzațiile făcute de oficialii americani în cadrul conferinței de presă de la Washington.
„Nu am produs, fabricat sau comercializat niciodată fentanil sau oricare dintre derivații săi. Suntem victime ale persecuției și ne-au transformat într-un țap ispășitor”, au declarat frații în scrisoare. Canalul de știri Milenio din Mexic a difuzat conținutul acesteia pe 3 mai, împreună cu un interviu cu avocatul familiei Guzmán, José Refugio Rodríguez, care a furnizat documentul postului de televiziune.
Negând că ei conduc Cartelul Sinaloa, frații au declarat că traficanții de droguri și mass-media au exploatat faima tatălui lor pentru a-i implica în crime de care sunt nevinovați.
El Chapo ispăsește o pedeapsă pe viață
El Chapo ispășește o condamnare pe viață într-o închisoare „Supermax” din Colorado. Mariel Colón Miro, avocatul lui Guzmán stabilit în SUA, a declarat că clientul său nu a putut face comentarii din cauza restricțiilor care îi interzic să vorbească cu presa.
Cei patru frați, doi născuți de prima soție a lui El Chapo, iar ceilalți de o altă soție, au vârste cuprinse între 33 și 40 de ani, potrivit Departamentului de Justiție al SUA. Conduși de Iván, fiul cel mare al lui El Chapo, frații au devenit figuri cheie în Cartelul Sinaloa, au declarat oficiali americani și mexicani din domeniul antidrog.
În timp ce sindicatul este o confederație lejeră de facțiuni de traficanți care cooperează în materie de logistică și securitate, blocul Guzmanilor este un pilon al organizației, au declarat oficialii, iar Los Chapitos și-au consolidat rapid puterea în cadrul acestuia.
Noua generație a cartelurilor de droguri
Pentru a face o cronică a ascensiunii acestei noi generații de „Narco Juniors”, așa cum sunt cunoscuți în Mexic copiii traficanților consacrați, Reuters a vorbit cu patru agenți ai cartelului Sinaloa și a vizitat o casă în care membrii bandei asamblau pastile umplute cu metamfetamină, o altă vacă de muls. De asemenea, agenția de știri a intervievat zeci de surse, inclusiv reprezentanți ai forțelor de ordine, ai serviciilor de informații și ai guvernului din Mexic și din Statele Unite, precum și rezidenți locali care au asistat la schimbarea gărzii.
Ascensiunea rapidă a Los Chapitos, despre care multe detalii sunt relatate aici pentru prima dată, arată cum autoritățile este posibil să fi subestimat foștii petrecăreți.
O confruntare din 2019 cu armata mexicană în Culiacán, capitala statului Sinaloa, a consolidat deja locul lor în istoria narco. Soldații l-au capturat pe Ovidio, cel mai tânăr dintre cei patru frați, apoi l-au eliberat rapid la ordinul președintelui mexican Andrés Manuel López Obrador, după ce soldații de jos ai cartelului s-au luptat cu trupele în schimburi de focuri care au ucis 14 persoane, inclusiv mai mulți trecători.
„Această nouă generație este mai violentă”, a declarat un ofițer de poliție mexican pensionat din Sinaloa. „Înainte, te interogau și apoi te omorau. Acum ucid și pun întrebări mai târziu”.
În cadrul cartelului, frații s-au luptat cu cei mai în vârstă care se opun preluării de către ei a rolului tatălui lor, inclusiv cu fostul om de încredere al lui El Chapo, Dámaso López, potrivit unor surse de securitate americane și mexicane.
Din traficanți de droguri în oameni de afaceri iscusiți
Dar acești tineri și-au construit, de asemenea, o reputație de oameni de afaceri isteți. Ei au ajutat la transformarea Mexicului dintr-o țară de tranzit pentru fentanilul produs în China într-un important centru de producție, au declarat oficiali americani și surse ale DEA (Departamentul American Antidrog).
Pentru a face acest lucru, au spus aceștia, Los Chapitos au construit o rețea de laboratoare clandestine în Sinaloa și au intensificat contrabanda cu precursori chimici din China.
Câștigurile au fost astronomice. Cartelul poate transforma precursori chimici în valoare de 800 de dolari în pilule sau pulbere de fentanil care aduc profituri de până la 640.000 de dolari, potrivit unuia dintre actele de acuzare din aprilie, care a fost depus în Districtul Sudic din New York.
Acești bani, spun procurorii americani, au finanțat un fond de război folosit de frați pentru a mitui politicieni și polițiști și pentru a finanța o armată tot mai mare de sicarios, sau asasini plătiți, pentru a le proteja interesele.
Impactul pe străzile din SUA a fost devastator. Un american moare din cauza unei supradoze de fentanil aproape la fiecare opt minute, a declarat adjunctul procurorului general al SUA, Lisa O. Monaco, în cadrul conferinței de presă de la Washington. Decesele cauzate de supradoze în SUA, cea mai mare parte datorate fentanilului, au crescut la aproape 107.000 în 2021.
Ascensiunea Los Chapitos, spun oficialii americani și mexicani, a coincis cu o decizie a lui López Obrador de a se îndepărta de politicile agresive anti-narcotice ale predecesorilor săi.
Americanii nu pot face nimic
După ce a preluat funcția în decembrie 2018, López Obrador a restructurat forțele de securitate din Mexic, eliminând echipele care erau cândva în prim-planul investigării activității cartelurilor, au declarat surse de securitate din SUA și Mexic. Acestea spun că președintele a redus, de asemenea, cooperarea în materie de securitate cu Statele Unite și a evitat în mare măsură așa-numita strategie kingpin, care a determinat administrațiile anterioare să îl aresteze pe El Chapo și alți traficanți de profil înalt.
În schimb, președintele a promis să se concentreze pe programe sociale pentru a combate criminalitatea și violența la nivel local, o politică numită „abrazos, no balazos” sau „îmbrățișări, nu gloanțe”.
Președinția Mexicului nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la abordarea lui López Obrador în materie de combatere a criminalității. Acesta și-a promovat în mod repetat strategia în mai multe vizite în Sinaloa. „Nimic nu poate fi rezolvat cu ajutorul forței. Nu poți stinge focul cu foc”, le-a spus Lopez Obrador locuitorilor în 2019. Susținătorii săi remarcă faptul că crimele la nivel național s-au stabilizat de când a preluat puterea.
Criticii președintelui spun că numărul de omucideri, peste 30.000 pe an, este încă extrem de mare, iar producția și contrabanda cu droguri în Statele Unite au crescut.
Armata mexicană l-a prins în cele din urmă pe Ovidio Guzmán la începutul acestui an, trimițând sute de soldați pentru a face un raid la una dintre casele sale din zona rurală Sinaloa.
El se află acum într-o închisoare de maximă securitate în apropiere de Mexico City. Dar această arestare a avut mai degrabă legătură cu încercarea armatei de a-și reface prestigiul afectat decât cu o schimbare în gândirea lui López Obrador, au declarat patru oficiali americani și mexicani.
Avocatul lui Ovidio și biroul lui López Obrador nu au răspuns la solicitările de comentarii. Armata nu a făcut niciun comentariu cu privire la motivul arestării.
Și politicienii sunt acuzați de trafic de droguri
Legăturile de securitate dintre SUA și Mexic s-au deteriorat. López Obrador a calificat recentele acuzații ale SUA împotriva celor patru Guzmani mai tineri ca fiind o „interferență abuzivă și arogantă care nu ar trebui acceptată în nicio circumstanță”. Liderul mexican a declarat că dosarul a fost construit de agenții DEA care operează în Mexic, ceea ce el a considerat o încălcare a suveranității.
Deși nu a dat afară agenția din țară, operațiunile DEA au fost îngreunate sub mandatul său. În 2021, Mexicul a desființat o unitate de poliție de elită care a colaborat îndeaproape cu DEA timp de un sfert de secol; a modificat o lege privind securitatea națională pentru a îngreuna activitatea agenților străini în Mexic și a încetinit aprobarea vizelor pentru agenți.
Aceste măsuri au fost considerate în general drept represalii pentru arestarea, în 2020, a fostului ministru mexican al apărării Salvador Cienfuegos în Los Angeles, acuzat de trafic de droguri, o acțiune care l-a înfuriat pe López Obrador. Procurorii americani au renunțat ulterior la acuzații, arătând considerente sensibile de politică externă.
Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze. DEA nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Rafael Heredia Rubio, un avocat care îl reprezintă pe Cienfuegos, a declarat că nu este autorizat să comenteze. Avocații lui Cienfuegos au negat anterior că acesta ar fi fost implicat în traficul de droguri.
Preluarea controlului
Dar, la fel ca tatăl lor, Los Chapitos sunt, în esență, oameni de afaceri violenți, cu o dorință de a produce și de a transporta droguri, au declarat oficiali din domeniul securității și membri ai cartelului.
Un soldat al bandei care își spunea Güero, cu un pistol argintiu ascuns la brâu, a făcut anul trecut pentru Reuters un tur al unei case sigure a cartelului de la marginea orașului Culiacán. Acolo, doi tineri cu mănuși chirurgicale albe stăteau la o masă lăcuită maro, îndesând cu grijă pudră albă în capsule transparente, mostre de metamfetamină pentru un nou client care dorea să le trimită în vrac în Statele Unite, a spus Güero.
Pe măsură ce producția de fentanil și metamfetamină a crescut vertiginos, confiscările din SUA au crescut la fel de mult. Numai interceptările de fentanil numai la granița dintre SUA și Mexic au ajuns la 14.104 lire sterline (6.397 kilograme) în anul fiscal încheiat la 30 septembrie 2022, cu peste 400% mai mult decât în 2019, potrivit datelor U.S. Customs and Border Protection. În interiorul Mexicului, între timp, armata a avut o ranchiună de rezolvat.
Arestarea lui El Chapo nu a schimbat nimic
La începutul lunii ianuarie a acestui an, armata i-a spus lui López Obrador că plănuia să organizeze o operațiune ultrasecretă pentru a-l recaptura pe Ovidio, potrivit unui oficial guvernamental de rang înalt de la acea vreme, care avea cunoștință directă despre evenimente. Președintele a aprobat misiunea, dar nu a fost informat cu privire la dată și oră, a precizat sursa.
Armata mexicană și președinția nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la relatarea oficialului. În timp ce sute de soldați încercuiau complexul rural din Sinaloan al lui Ovidio în asaltul dinaintea zorilor, un elicopter a mitraliat țintele din aer, se arată în înregistrarea video a incidentului.
Bărbații înarmați ai cartelului s-au dezlănțuit din nou, dând foc la mașini, blocând drumuri și forțând închiderea aeroportului din Culiacán prin împușcarea avioanelor de pasageri. Violențele s-au soldat cu 29 de morți, inclusiv 10 membri ai forțelor armate. Dar sicarii au ajuns prea târziu, un elicopter militar îl scosese deja pe Ovidio din Sinaloa.
În ciuda acestei lovituri date cartelului Sinaloa, fentanilul continuă să curgă spre nord. În februarie și martie, agenții de frontieră americani au confiscat împreună 2.326 de kilograme de fentanil, în două dintre cele mai mari capturi lunare din istorie.