Lifestyle

Carnea de urs nu se va mai comercializa. Senatorii proiectului legislativ vor să ajungă pe masa bătrânilor din azile

Carnea de urs nu se va mai comercializa. Senatorii proiectului legislativ vor să ajungă pe masa bătrânilor din azile

Potrivit unui nou proiect de lege, carnea de urs ar putea fi interzisă în scop comercial și să dispară din meniul restaurantelor vânătorești, putând fi consumată doar de bătrânii din azile, copiii din orfelinate și bolnavii din spitale.

De asemenea, cei 11 semnatari ai proiectului legislativ vor ca trofeele urșilor să fie declarate patrimoniu public și donate muzeelor de vânătoare. Aleșii însă ar fi făcut totul în grabă, iar expunerea de motive copiată cuvânt cu cuvânt dintr-o petiție lansată anul trecut de mai multe ONG-uri de protecție a animalelor.

„Pentru împuşcarea unui exemplar, asociaţiile de vânătoare percep un tarif cuprins între 5.000 şi 20.000 de euro”

Semnatarii proiectului susțin că în România urșii brun, deși se află pe lista animalelor sălbatice protejate, sunt uciși cu buna știință a autorităților, iar cei mai mulți au fost uciși după ce au fost făcute o mulțime de derogări de la legislație. „Oficial, 2.300 de urşi au fost ucişi cu girul autorităţilor, iar restul au fost victimele braconajului dovedit. (…)

Pentru împuşcarea unui exemplar, asociaţiile de vânătoare percep un tarif cuprins între 5.000 şi 20.000 de euro. Pe site-urile pe care îşi fac reclamă, asociaţiile menţionează că pentru ursul brun este nevoie de «programare din timp». Însă o astfel de «programare» reprezintă în realitate cumpărarea unui ordin de «derogare» pentru împuşcarea unui animal protejat.

Traficul cu trofee şi carne de urs, activitate interzisă de Convenţie

Pretextul emiterii ordinelor de derogare este siguranţa publică. Însă motivul real este traficul cu trofee şi carne de urs, activitate interzisă de Convenţie, dar care se desfăşoară sub girul autorităţilor române”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege.

În acest moment, aleșii care vor să schimbe legislația susțin că, „în meniurile restaurantelor vânătoreşti din România se găseşte din abundenţă carne de urs şi pui de urs”, iar acest lucru trebuie să se schimbe. „Interzicerea comercializării şi deţinerii (…) de trofee şi carne de urs brun se impune ca fiind cea mai eficientă şi rapidă metodă prin care aceste derogări ilegale să nu mai poată fi emise în mod abuziv”, se mai arată în proiectul de lege.

Nu în ultimul rând, aceștia afirmă că, deși România are cea mai mare populație de urși din Europa, dacă nu se iau măsuri urgente, „ursul brun va fi dispărut deja ca specie, iar ariile protejate vor fi fost rase de pe faţa pământului”.