Simona Halep este singura responsabilă de substanțele prezente în organismul ei, spune chiar Gabriela Andreiașu, șefa Agenției Naționale Antidoping din România, care nu înţelege de ce sportiva a întrerupt colaborarea cu ANAD de un an de zile, spre deosebire de alți sportivi. Dacă reușeşte să-și demonstreze nevinovăția în totalitate, Simona Halep va beneficia doar de o reducere a perioadei de suspendare, mai explică Gabriela Andreiaşu.
Care sunt şansele Simonei Halep să scape de suspendarea de un an de zile pentru dopaj. „Este singura răspunzătoare”
Simona Halep nu poate scăpa de suspendarea primită pentru testul pozitiv antidoping decât dacă va reuși să-și demonstreze nevinovăția în totalitate. Gabriela Andreiașu, șefa Agenției Naționale Antidoping din România, a explicat care este situația Simonei Halep la acest moment.
Conform reglementărilor internaționale, fiecare sportiv este responsabil pentru substanțele care sunt descoperite în organismul său. Drept urmare, Simona Halep trebuie să demonstreze cum i-a fost administrată substanța interzisă.
Gabriela Andreiașu, șefa Agenției Naționale Antidoping din România (ANAD), a declarat că în cazul în care Simona Halep va reuși să-și demonstreze nevinovăția, va beneficia e o reducere a perioadei de suspendare. În acest sens există o prevedere în codul internațional antidoping legată de circumstanțele excepționale.
„Sportivii sunt direct răspunzători pentru ceea ce există în organismul lor. Trebuie să demonstreze cum a ajuns acea substanță în corp, pentru că substanța asta nu e permisă deloc în organism. Cum e cazul canabisului, până la o anumită concentrație. Simpla prezență a acestei substanțe (n.r. roxadustat) este considerată dopaj. Dacă i-a dat cineva, nu știu, i-a recomandat substanța aceasta, persoana respectivă poate fi acuzată de complicitate la încălcarea reglementării doping în ceea ce o privește pe Simona Halep, deci lucrurile se complică foarte mult”, a explicat Gabriela Andreiașu.
Potrivit spuselor sale, autoritățile din România nu au primit decât o informare în legătură cu testul pozitiv al Simonei și au fost obligate să păstreze confidențialitatea.
„Nu cunosc deloc dosarul, noi ca organizație antidoping am primit doar prima scrisoare pe care a primit-o și Simona, am fost obligați să păstrăm confidențialitatea (ANAD a fost informată de caz în urmă cu câteva zile – n. red). Cazul nu este gestionat de România, el aparține de Federația Internațională de Tenis, ca atare totul se decide acolo”, a precizat Gabriela Andreiașu, șefa ANAD.
Orice tratament pe care îl urmează un sportiv trebuie anunţat
Șefa ANAD a explicat că în cazul unui tratament, pentru o afecțiune medicală, Simona Halep ar fi trebuit să anunțe prezența substanței în corp. Gabriela Andreiașu a precizat că există un formular în care sportivul trebuie să declare toate medicamentele și suplimentele pe care le-a folosit înaintea competiției.
„Simona spune că nu știe cum a ajuns substanța respectivă în corpul ei, dar dacă ar fi știut înainte de controlul antidoping că facea acest tratament ar fi trebuit să declare pe formularul antidoping. Există o secțiune de medicamente pe formular unde sportivii declară toate medicamentele și suplimentele pe care le-au folosit în ultimele șapte zile”, a mai explicat Gabriela Andreiașu.
Consumul de substanțe nespecifice, precum roxadustat, este sancționat cu patru ani de suspendare
Șefa ANAD a precizat că potrivit Codului mondial antidoping, consumul de substanțe nespecifice, precum roxadustat, este sancționat cu patru ani de suspendare.
„Există posibilitatea reducerii în anumite circumstanțe: lipsa vinovăției, ajutorul substanțial, lipsa neglijenței, sunt mai mulți factori care pot duce la reducere. Dacă sportivul recunoaște că s-a dopat, atunci i se reduce un an și va primi trei ani de suspendare, dar nu mai are dreptul la altă reducere. Este un caz foarte complicat”, a explicat Gabriela Andreiașu.
Cu toate acestea, șefa ANAD a subliniat că Simona Halep este singura responsabilă de substanțele prezente în organismul ei.
„Principiul responsabilității stricte este primul articol din cod, eu sunt responsabil de ceea ce există în organismul meu. Atâta timp cât substanța este în proba de urină se face încadrarea și pe utilizare. Are două fapte aici, prezența și utilizarea”, a precizat Gabriela Andreiasu.
Simona Halep nu a mai păstrat legătura cu ANAD de un an de zile
Potrivit spuselor sale, Simona Halep a întrerupt colaborarea cu ANAD de un an de zile, spre deosebire de alți sportivi, așa cum este David Popovici.
„Mie-mi pare foarte rău, pentru că Simona a avut o perioadă în care păstra legătura prin stafful ei tehnic cu ANAD-ul. Ne întreba de medicamente, de suplimente, de tot ce îi era prescris, dacă sunt sau nu interzise. De la un anumit moment nu a mai păstrat legătura cu noi, cam de un an de zile. Nu ne-a mai contactat așa cum o face David sau părinții lui. Părinții lui mă sună indiferent de fusul orar care există la ei”, a concluzionat Gabriela Andreiașu, conform Hotnews.
Simona Halep a fost testată pozitiv la un control antidoping, la US Open 2022, și a fost suspendată din tenis, provizoriu, până la elucidarea cazului.
În organismul jucătoarei de tenis a fost descoperită o substanță interzisă, roxadustat, un medicament împotriva anemiei. Roxadustat este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge.
Conform ITA (Agenția Internațională de Integritate), au fost analizate două probe A și B. Ambele probe sunt luate odată și se face așa pentru siguranța ca prima probă să nu fie contaminată. Eșantionul A conținea FG-4592 (n.r. Roxadustat), o substanță interzisă începând din 2022, inclusă pe lista Agenției Mondiale Antidoping – WADA. Simona Halep a solicitat analizarea probei B, iar rezultatele au confirmat constatarea probei A.