Legea pensiilor aduce modificări semnificative pentru pensionari. Marcel Ciolacu a detaliat prioritățile guvernului în acest sens. Proiectul legii pensiilor este conceput să fie sustenabil, potrivit Guvernanților.
Accentul este pus pe îmbunătățirea situației financiare a pensionarilor cu venituri mai mici. Premierul a subliniat faptul că 85% dintre pensionari primesc lunar sub 3.000 de lei. Peste 60% dintre pensionari primesc sub 2.000 de lei.
Care sunt prevederile Legii Pensiilor?
1. Majorarea punctului de pensie la 2.032 de lei, cu o creștere programată de 13,8% în ianuarie 2024.
2. Ridicarea pensiei minime la 1.281 de lei în aceeași perioadă.
O schimbare importantă constă în introducerea unui sistem de puncte bonus pentru cei care au muncit peste 25 de ani. Noul calcul al pensiilor se bazează pe VPR înmulțită cu numărul total de puncte acumulate.
Revizuirile propuse includ, de asemenea, creșteri de pensii între 0 și 112%, conform noii formule. Până în septembrie 2024, se propune eliminarea inechităților de gen și reducerea vârstei standard de pensionare pentru femei în funcție de numărul de copii. O altă propunere vizează creșterea vârstei standard de pensionare pentru femei la 65 de ani, oferind opțiunea de pensionare la 70 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Legea pensiilor a fost votată
Pe lângă aceste modificări, grupurile de muncă vor dispărea până în 2035. După această dată, Guvernul are posibilitatea de a crește vârsta standard de pensionare peste 65 de ani, conform informațiilor furnizate de digi24.
Proiectul legii pensiilor a fost votat luni în Camera Deputaților, după ce a primit raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.
„PNL și-a ținut promisiunea de a susține și prin vot în Parlament creșterea pensiilor românilor. Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaților – cu contribuția parlamentarilor PNL. Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgență, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil. Ca liberali, vrem ca seniorii României să aibă nivelul de trai pe care îl merită, după o viață de muncă. Întotdeauna am susținut că orice majorare trebuie să se realizeze în perfectă aliniere cu bugetul consolidat al statului, aceasta fiind cheia sustenabilității oricărei creșteri a pensiilor. În ultimii patru ani, PNL a majorat punctul de pensie de trei ori – de la 1265 lei, la 1785 lei, nivel de la care se aplică noua creștere votată azi”, a scris pe Facebook președintele PNL Nicolae Ciucă după votarea legii.