Actual Social

Care sunt cele trei situații în care instanțele interpretează diferit prevederile CCR privind prescripția pedepselor penale

Care sunt cele trei situații în care instanțele interpretează diferit prevederile CCR privind prescripția pedepselor penale

”Unde-i lege nu-i tocmeală” nu funcționează în toate cazurile, pentru că actele normative sunt interpretabile și fiecare instanță/judecător aplică legislația după bunul plac. Iar prescrierea pedepselor penale în forma nouă atrage o serie de dezbateri pe această temă.

Care sunt cele trei situații în care instanțele interpretează diferit prevederile CCR privind prescripția pedepselor penale

Statistic vorbind, s-au format două tabere, pro și contra. Instanțele din majoritata curților de apel au ales să aplice regulile Curții Constituționale a României (CCR) și să dispună încetarea proceselor, în alte cazuri judecătorii, însă, au stabilit altfel. Prin urmare, aplicarea deciziilor CCR, privind prescripția, nu este unitară la nivelul tuturor Curților de Apel din România.

Există trei situații: unii judecători aplică decizia CCR, alții o resping categoric, a treia situație fiind aceasta: nici măcar data de la care se aplică decizia CCR nu este aceeași în cazul tututor instanțelor.

Din câte știm, Curtea Constituțională (CC) din țara noastră a pronunțat încă din luna mai o decizie prin care a admis o sesizare referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale. Judecătorii CCR au declarat drept neconstituțional un articol din Codul Penal care permite întreruperea cursului prescripției odată cu administrarea de noi probe de către procurori.

În fapt este vorba despre o revenire al o decizie din 2018, în care a fost declarată neconstituțională o sintagmă din articolul din Codul penal privind cursul prescripției răspunderii penale. Decizia CCR nu a fost transpusă într-o nouă reglementare la momentul respectiv, astfel că judecătorii constituționali au revenit cu o nouă decizie. Guvernul a reglamentat aceast subiect abia în 30 mai anul acesta, printr-o ordonanță de urgență care modifică prevederile din Codul Penal, potrivit analizei media.

30 de soluții judiciare

Trendul este clar: curtile de apel din tara merg pe mana CCR, respectand si aplicand deciziile CCR pe prescriptie. Chiar daca a fost vacanta judecatoreasca (1 iulie – 31 august), numeroase instante din Romania au pus in practica deciziile Curtii Constitutionale privind prescriptia, dispunand incetarea procesului penal in baza art. 16 alin. 1 lit. f teza a II-a: „a intervenit prescriptia”.

Ne referim la Deciziile 297/2018 si 358/2022, prin care CCR a desfiinitat art. 155 alin. 1 Cod penal privind prescriptia.

Lumea Justitiei prezintă o listă de 30 de soluții de încetare a procesului penal, dispuse de către 11 curți de apel din întreaga țară, precum și un tribunal, în perioada 15 iunie – 15 septembrie 2022.

Materialul pe larg click aici.

Foto: arhiva