În plin război, s-a făcut o evaluare a avioanelor de vânătoare, pentru a vedea care sunt cele mai scumpe aparate de zbor, de acest gen, din lume.
Care sunt cele mai scumpe avioane de vânătoare din lume, ce capacități au și cum arată ele. Video
Despre avioanele de vânătoare se știe că sunt cele mai avansate, cele mai puternice, cele mai complexe din punct de vedere tehnologic. Este firesc că, din acest motiv, sunt și cele mai scumpe.
Date informative: Un avion de vânătoare este un avion militar conceput și construit în principal pentru a putea ataca alte avioane aflate în zbor, spre deosebire de bombardiere, care sunt concepute pentru a ataca ținte terestre, prin lansarea de bombe. Avioanele de vânătoare dispun de armament propriu instalat la bord (de regulă mitraliere de diferite calibre), dar cele moderne au și posibilitatea de a lansa rachete de atac (aer-aer, aer-sol).
Scopul principal al unui avion de vânătoare este de a stabili superioritate în aer, deasupra unui câmp de luptă. Din Primul Război Mondial până acum, realizarea și menținerea superiorității aeriene a fost esențială pentru victorie în război convențional. Succesul sau eșecul eforturilor beligeranților pentru a obține supremație aeriană depinde de mai mulți factori, între care o mare importanță o au:
- – abilitatea în pilotaj a piloților militari
- – tactica dezvoltată pe baza doctrinei de desfășurare a avioanelor de vânătoare
- – numărul, starea tehnică și performanțele tehnice nominale ale avioanelor folosite
Avioane de vânătoare cu reacție din generația a cincea au apărut între anii 2005 și datează până în prezent.
First F-35B
Pe locul 1 se află F-35B and F-35C: 135.8 și respectiv 117.3 millioane dolari americani. F35 este cel mai scump avion de vânătoare care poate fi achiziționat începând cu anul 2021.
Cel mai scump F-35B este echipat pentru decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL), în timp ce F-35C este varianta de transport; toate împart nu mai mult de 30% din piese avute în comun.
Eurofighter Typhoon
Pe locul 2 se află Eurofighter Typhoon, cu 124 millioane dolari. Eurofighter Typhoon poate ajunge ca preț până la 50 de milioane de dolari pentru cumpărătorii din Uniunea Europeană, dar prețul de export este mult mai mare. În 2018, Airbus a oferit Eurofighters Indiei pentru 138 de milioane de euro pe bucată.
Atât pentru Eurofighter, cât și pentru Rafale, vorbim despre cea mai recentă configurație: Tranche 4 și respectiv F3-R (sau echivalent).
Dassault Rafale
Pe locul 3 se găsește Dassault Rafale: 115 milioane dolari USA. Există rapoarte diferite despre prețul Rafale, variind între 100 și 120 de milioane de dolari pe bucată în configurația cea mai simplă. Forțele Aeriene Franceze au cumpărat cu siguranță avionul cu mult mai puțin.
Aparatul acesta este unul dintre cele mai avansate avioane, fabricate într-una dintre cele mai scumpe regiuni ale lumii.
Mighty Dragon
Pe locul 4 este Mighty Dragon, varianta îmbunătățită a lui Chengdu J-20, fiind cotat la 100 millioane dolari. După cum îi spune și numele, aparatul este al Chinei.
Se știu foarte puține despre avioanele chinezești de generația a 5-a. Prețul său este, de asemenea, cu aproximație. În urmă cu doar câteva decenii, China nici măcar nu avea o industrie aeriană, axată pe acestă linie de producție. Potrivit ambițiilor Guvernului de la Beijing, chinezii au reușit și aici să ajungă pe scara ierarhică superioară a aeronavelor de acest tip, având o bună clasificare internațională.
Este scump, dar este și chinezesc, în același timp. J-20 nu este de vânzare, deoarece China nu a intenționat niciodată să-și exporte armele de top.
F-15EX Strike Eagle
Pe locul cinci din top se află McDonnell Douglas, cunoscut ca F-15EX Strike Eagle: 87.7 millioane dolari. F-15 în sine nu trebuia să fie ieftin, iar ultima sa variantă, F-15EX, demonstrează acest lucru.
Se presupune că va înlocui modelele C și D mai vechi, fiind în același timp mai accesibil decât cele mai avansate avioane de generația a 5-a. Totuși, această accesibilitate vine în principal din costurile operaționale, deoarece aeronava în sine este mai scumpă decât F-35A, potirivit media.
Costul său de operare ar trebui să fie „doar” 29.000 USD pe oră, iar guvernul SUA speră să aducă costul de operare al F-35A doar la 36.000 USD până în 2024.
Foto: wikipedia/ video: youtube