Lifestyle

Care sunt beneficiile ochelarilor de soare! IATĂ ce spune medicul Andrei Filip

Care sunt beneficiile ochelarilor de soare! IATĂ ce spune medicul Andrei Filip

În cadrul unei emisiuni de televiziune, Andrei Filip, medic primar oftalmolog a explicat care sunt beneficiile ochelarilor de soare, dar și care sunt contraindicațiile folosirii lor excesive.

Care sunt beneficiile ochelarilor de soare!

Medicul Andrei Filip spune despre ochelarii de soare că trebuie purtați în special la plajă și la munte, în timpul iernii. Doctorul a mai precizat faptul că efectele negative ale razelor UV asupra retinei sunt ireversibile.

„La înălțimi mari, mai ales când e zăpadă, sau la plajă, în nisipul care reflectă, toate razele pot produce arsuri la nivelul suprafeței oculare. Dar vorbim aici de exces. Acele raze intră în ochi și pot afecta cristalinulși mai departe ajunge la retină unde, dacă provoacă o arsură, defectele create sunt ireversibile”, a spus medicul oftalmolog.

Cum trebuie să ne alegem ochelarii de soare

Medicul oftalmolog, Andrei Filip explică cum trebuie să ne alegem ochelarii de soare, deoarece o pereche de ochelari de soare de calitate scăzută poate accentua degradarea retinei.

”În primul rând, trebuie să ne placă, și după trebuie să fie de calitate. Lentila aia trebuie să facă ce spune că face. Dacă ai ochelari de soare la ochi intră mai puțină lumină în ochi, noi considerăm că este mai întuneric și atunci pupila noastră se dilată. Am pus ochelarii, pupila se deschide, intră mai multe raze, dacă lentila nu filtrează aceste raze ne putem trezi cu afecțiuni mai grave sau mai intense”, a mărturisit Andrei Filip.

Trebuie să poarte și copiii ochelari de soare?

Doctorul spune că ochelarii de soare nu trebuie purtați de copii, iar purtarea lor în exces este contraindicată.

„În anumite situații cred că pot fi utili. Situații în care este bine și pentru adulți: plajă foarte multe ori, la munte iarna când e zăpadă. Trebuie să alegem lentile și rame de calitate. Lentile de policarbonat. Pe de altă parte, vederea noastră se dezvoltă unde până în jurul vârstei de 7-9 ani. Eu nu cred că trebuie să învățăm copilul cu ochelari de soare. Îl învăț cu mai puțină lumină și îi favorizez apariția fotofobiei”, a mai precizat medicul oftalmolog, Andrei Filip, potrivit Antena 3.