Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Buciu, afirmă că nu există întârzieri în ceea ce priveşte plata pensiilor aferente lunii ianuarie pentru toate categoriile de beneficiari.
„Niciun talon de pensie nu a fost tipărit sau retipărit greşit, ba dimpotrivă ne aflăm în graficul normal de plată al pensiilor către beneficiarii care au optat pentru plata pensiilor prin Compania Naţională Poşta Română, dar şi beneficiarii care au optat pentru plata pensiilor în cont curent, potrivit convenţiilor în vigoare”, precizează şeful CNPP.
În ceea ce priveşte pensiile speciale acordate conform legislaţiei în vigoare, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 226/2020, privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, ordonanţă care implică neactualizarea cu rata medie a inflaţiei pentru un număr de 4.603 beneficiari, taloanele de pensie au fost tipărite la valoarea aferentă lunii decembrie.
„Facem precizarea că, nici pentru aceste categorii de pensii speciale, nu există nicio întârziere cu privire la termenul de plată a lor către beneficiari”, a transmis Daniel Buciu.
Pensionare pentru limită de vârstă în 2021. Condiții de acordare
Atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților vârsta de pensionare este stabilită, prin legea 263/2010 și legea 127/2019, funcție de data nașterii. Pentru persoanele care au realizat stagii de cotizare în grupe superioare de muncă sau prevederi prin legi speciale, vârsta de pensionare poate fi mai mică decât vârsta standard;
Stagiul de cotizare
A doua condiție este ca la data împlinirii vârstei standard de pensionare, persoana îndreptățită să primească această pensie, să aibă realizat un stagiu minim de cotizare iar pentru legi speciale stagiul minim cerut de legea specială ( statut, cod, minerit subteran, etc).
Trebuie reținut că în stabilirea stagiului de cotizare necesar sunt adunate și stagiile de cotizare realizate în UE, statele cu care România are încheiate acorduri respectiv sisteme neintegrate sistemului public de pensii ( militar, avocațial, culte, etc);
Din 01.09.2021 va intra efectiv în vigoare legea 127/2019, lege care stabilește ca stagiul minim de cotizare să nu mai conțină perioadele asimilate, urmare dacă stagiul minim de cotizare este 15 ani, atunci acesta trebuie realizat doar prin cotizare.