Lifestyle

Care este semnificația numelui Nicolae. Peste 800.000 de români își sărbătoresc astăzi onomastica

Care este semnificația numelui Nicolae. Peste 800.000 de români își sărbătoresc astăzi onomastica

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți de care se leagă tradiția oferirii de daruri copiilor. La noi în țară peste 800.000 de români își serbează astăzi onomastica.

Sfântul Nicolae a fost episcop la începutul secolului al IV-lea în Myra, actualul oraş Demre, din Turcia. Era foarte generos. Îi ajuta pe cei care aveau nevoie într-un mod discret. Făcea în așa fel încât cel ajutat să nu știe de unde i-a venit ajutorul. De aici și tradiția ca Moș Nicolae să fie așteptat de copii să le lase darurile în încălțăminte, în dimineața de 6 decembrie.

Generosul Nicolae a fost şi intransigent cu ereticii din vremea lui. A participat la primul sinod ecumenic, din anul 325, şi a rămas consemnat că Nicolae l-a pălmuit în timpul sinodului pe ereticul Arie, care-şi susţinea cu încăpăţânare concepţia teologică greşită.

Moaştele Sfântului Nicolae se păstrează la Bari în Italia, iar la noi în ţară mâna lui se găseşte din secolul al XVI-lea la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti.

Semnficația numelui Nicolae

Provine de la Nikolaos, nume grecesc insemnand „victorie oamenilor”, realizat prin alaturarea elementelor grecesti „nike (victorie)” si „laos (oameni)”. Sfantul Nicolae a fost un episcop din Anatolia secolului IV care, potrivit legendei, a salvat fiicele unui om sarac de la o viata de prostitutie. Este protectorul copiiilor, a marinarilor si a negustorilor, in Grecia si in Rusia. Acesta a pus bazele pentru legenda lui Mos Craciun (creat in secolul al XIX-lea la olandezi, „Sinterklaas”), aducatorul de cadouri de Craciun.

Datorita renumelui Sfantului Nicolae, acest nume a devenit foarte folosit in lumea crestina. A fost foarte comun in Anglia inca din secolul al XII-lea, desi a devenit mai putin popular dupa Reforma Protestanta. Numele a fost purtat de cinci suverani pontifi si de doi tari ai Rusiei, scrie Semnificația. Numelui.

Derivate: Nicoleta, Nicu, Niki, Nic, Nicoara, Niculița, Nicola, Neculai, Nae, Neculce, Nicușor, Laie, Nicolina.