În cadrul unui studiu realizat de World Vision România, mai mult de 80% dintre copii spun că ei sunt doar informații despre deciziile luate, iar rolul în luarea deciziilor aparține adulților.
World Vision România: Participarea copiilor la luarea deciziei este foarte importantă pentru societate
Copiii sunt adesea ignorați de societate și autorități, în România, dar și în Europa. Peste 80% dintre copii spun că rolul principal în luarea deciziilor aparține adulților, ei fiind doar informați despre decizia finală, potrivit unui stusiu făcut în mediul rural de către World Vision România. Fundația World Vision România lansează un proiect finanțat de Parlamentul European, prin care vrea să formeze viitori lideri civici, cu durata de un an.
Proiectul vizează copiii cu vârste între 12 și 18 ani din zonele rurale, în special din cele defavorizate. Timp de un an de zile, aceștia vor învăța să-și facă vocea auzită atât pe canalele de social media, cât și în dezbaterea publică.
În mijlocul unei pandemii care a avut un impact major asupra vieților copiilor din întreaga lume și în special asupra celor mai vulnerabili dintre ei, vocile celor mai tineri membri ai societății nu sunt în continuare ascultate de societate și guverne. În România rurală, rolul principal în luarea deciziilor aparține în continuare adulților, copiii fiind adesea puși în fața deciziilor care au impact asupra vieţilor lor, conform raportului „Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat de World Vision România în 2020. Peste 80% dintre copiii intervievați declară că rolul principal în luarea deciziilor aparține adulților, ei fiind doar informați despre decizia finală. Mai mult decât atât, doar 4% dintre copii și tineri afirmă că în ultimele 12 luni primarul sau consilierii locali le-au solicitat opinia.
Proiectul Fundației vizează copiii cu vârste între 12 și 18 ani din zone rurale defavorizate
Ca răspuns la această problemă, Fundația World Vision România lansează proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, o inițiativă finanțată printr-un grant oferit de Parlamentul European, al cărei scop este de a sprijini angajamentul copiilor în procesele democratice și de a susține importanța reprezentării copiilor și a implicării cetățenești cu privire la teme de interes comun în UE. Proiectul Fundației se va derula timp de un an și vizează copiii cu vârste între 12 și 18 ani din zone rurale defavorizate, marcate de rate ridicate de sărăcie, excluziune socială, abandon școlar și cu multe familii monoparentale din judeţele Dolj, Vaslui, Vâlcea, Cluj, Ialomița.
Programul va dezvolta în continuare una dintre inițiativele cele mai importante ale World Vision România, anume Consiliul Consultativ al Copiilor, un organism deliberativ și cu rol de consultare ce reprezintă vocea celor peste 20.000 de copii din proiectele organizaţiei în fața autorităților locale, naționale și internaționale. Consiliul este format din 12 copii și tineri, aleși pe un mandat de doi ani, care pun pe agenda publică nevoile copiilor şi soluțiile pentru problemele cu care aceştia se confruntă. Acestea sunt analizate și incluse în obiectivele fundaţiei.
În cadrul proiectului, copiii din Consiliu reprezintă unul dintre principalele grupuri țintă. Aceștia vor lua parte la un program de mentorat în advocacy și comunicare, în special în mediile digitale, pentru a deveni adevărați ambasadori ai Europei în unele dintre locurile cele mai sărace din țară. Mentorii vor fi jurnaliști români cu mare experiență în presa scrisă, online și televiziune, specialiști în comunicare, digital și advocacy. Ca parte a acestui program, tinerii implicați vor avea ocazia să comunice pe canalele de social media, vor pregăti campanii și alte demersuri de comunicare și vor înțelege mai bine contextul național, european, precum și rolul instituțiilor publice.
Proiectului este dialogul cu cinci grupuri de inițiativă locală ale copiilor din zonele rurale defavorizate
Al doilea obiectiv al proiectului este dialogul constant cu cinci grupuri de inițiativă locală ale copiilor din zonele rurale defavorizate. În total, 82 de copii din aceste grupuri vor avea ocazia de a învăța despre cum se pot implica în procesele decizionale de la nivel local, național și european, printr-o serie de ateliere, webinare, dezbateri și evenimente online și offline. Grupurile de iniţiativă locală se vor alătura, practic, Consiliului Consultativ, pentru a reprezenta mai bine în teritoriu interesele copiilor.
„Zilele acestea, am văzut dovada concretă a importanţei participării copiilor la luarea deciziei pentru societate. Pe 24 martie, Comisia Europeană a adoptat prima Strategie cuprinzătoare a Uniunii Europene privind drepturile copilului, precum şi o propunere de instituire a unei garanţii europene pentru copii, în vederea promovării egalităţii de şanse pentru copiii expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială. La acest proces de consultare a contribuit şi World Vision atât la nivel internaţional, cât şi în România. Copiii din proiectele World Vision România, prin reprezentanţii lor din Consiliul Consutativ al Copiilor, Vreau în Clasa a 9-a, Grupurile de Iniţiativă Locală şi Şcoala din Valiză au contribuit la conturarea acestei strategii prin implicarea în procesul de consultare al CE din perioada octombrie-decembrie 2020.”, a declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România, se arată în comunicatul transmis de World Vision România.