Lifestyle

Care este pasiunea ascunsă în care își găsește regele Charles relaxarea, liniștea, pacea și bucuria în suflet. Video

Care este pasiunea ascunsă în care își găsește regele Charles relaxarea, liniștea, pacea și bucuria în suflet. Video

Unii bărbați meșteresc prin garaj, la mașini, mai schimbă o bujie, una, alta, femeile pun la borcan murăturile pentru toamnă, iar regele în tot acest timp … pictează. Aceasta este pasiunea din tinerețe și până acum. Un frumos reportaj despre această minunată bucurie a regelui Charles, în cele ce urmează.

Care este pasiunea ascunsă în care își găsește regele Charles relaxarea, liniștea, pacea și bucuria în suflet. Video

Actualul rege Charles al III-lea iubeşte munţii, cursurile de apă, marea, având o afecţiune specială pentru un munte scoţian, Beinn a’ Bhuird, pe care l-a pictat de multe ori, în diferite perioade ale anului şi din diverse unghiuri.

Moştenitorul tronului britanic a ales acuarela deoarece consideră fotografia prea puţin satisfăcătoare, a dezvăluit el într-un text expus alături de picturile sale, prezentate în capela Garrison din cartierul londonez Belgravia, cu ceva timp în urmă.

Charles este considerat a fi  unul dintre cei mai valoroşi artişti plastici englezi.

Cum a început istoria cu desenul

Fostul Prinţ de Wales, actualul Rege Charles al III-lea, şi-a descoperit interesul pentru artă în timpul orelor de desen de la şcoală, fiind influenţat de Robert Waddell, profesorul său de artă de la Gordonstoun School din Scoţia.

El a găsit în acest nou hobby de adolescent o evadare din însingurarea pe care o trăia la internat, unde fusese trimis forţat de tatăl său, regretatul Prinţ Consort Philip, pentru a se „maturiza”.

Iată de ce şi primele sale schiţe au în centru clădiri aparţinând Familiei Regale, precum Castelul Mey, reşedinţa bunicii sale, Regina Mamă, ori Castelul Balmoral, preferatul mamei sale.

Charles putea fi văzut purtându-şi trusa de pictură în timpul ieşirilor sale în natură, la călărie, pescuit sau vânătoare sau, pur şi simplu, la plimbare. Sunt deja 50 de ani de când noul monarh al Marii Britanii a luat prima oară penelul în mână şi a schiţat primele sale desene, în care reproducea peisaje montane sau de câmpie, castele şi conace englezeşti, siluete de biserici anglicane ori chiar postcard-uri cu tematică exotică, din călătoriile sale în ţările aparţinând comunităţii Commonwealth ori din vizitele sale oficiale (Japonia, Elveţia). După mult exerciţiu, Regele Charles al III-lea şi-a pus semnătura şi pe câteva portrete de familie, cel mai apreciat fiind portretul Prinţului Harry.

Actualul suveran lucrează exclusiv în acuarelă, iar picturile sale au fost expuse pentru prima dată la Castelul Windsor în 1977, alături de lucrări ale Reginei Victoria, ea însăși o pasionată de acuarelă, și ale ducelui de Edinburgh, un pictor și designer, ale cărui schițe au contribuit la crearea vitraliilor din Capela privată a Castelului Windsor.

Unul dintre tablourile fostului prinț și actualului rege Charles al III-lea. Foto: Facebook/ EVZ

Pictura necesită concentrarea cea mai intensă şi, în consecinţă, ea reprezintă unul dintre exerciţiile cele mai relaxante şi terapeutice pe care le cunosc. Pictura mă transportă într-o altă dimensiune, care împrospătează anumite părţi ale sufletului, la care alte activităţi nu pot să ajungă”, a declarat prinţul Charles, anterior, pe vremea când încă mai avea acestă titulatură, citat de Evenimentul Zilei.

„Ele reprezintă tipul meu special de album fotografic şi, ca atare, au o mare importanţă pentru mine”, a adăugat fostul prinț. De-a lungul anilor, prinţul Charles a pictat aproape 700 de acuarele, potrivit media.

Toate fondurile obţinute din vânzarea tablourilor sale, expuse la diverse vernisaje sau evenimente caritabile, au fost donate fundaţiei sale, The Prince of Wales’s Charitable Fund. Câteva dintre ele, însă, fac parte din Colecţia Regală.

Foto: arhiva