De 12 zile, o turmă de oi se plimbă în cerc fără oprire. Imaginile strani au fost surprinse de camera de filmat, oamenii locului sunt speriați de această ciudățenie dar specialiștii au o explicație științifică. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.
Care este misterul oilor care se plimbă în cerc de 12 zile fără oprire. Specialiștii au o explicație. VIDEO
O turmă de oi din nordul Chinei se învârt în cerc de câteva zile, în timp ce oamenii locului le privesc speriați, neînțelegând comportamentul lor. Oile chinezești se plimbă în cerc fără oprire de 12 zile, fiind un mister pentru toată lumea.
Imaginile surprinse de camera de filmat arată un grup mare de animale de fermă care merg în cerc, una după alta. Și au continuat să meargă în cerc fără întrerupere timp de 12 zile la rând. Se pot vedea mai jos imaginile stranii. Amețim numai când le privim.
Întrebată despre comportamentul bizar al animalelor, proprietara lor, doamna Miao, ar fi spus că la început doar câteva oi mergeau în cerc, dar în cele din urmă întreaga turmă le-a urmat exemplul.
Există 24 de țarcuri de oi la fermă, doar oile din țarcul cu numărul 13 s-au comportat în acest fel. Iar cum numărul 13 înseamnă ceva, frica a fost și mai mare.
Doar că specialiștii au propria lor variantă, științifică, desigur. Este vorba despre o boală bacteriană numită listerioză, care este cunoscută pentru faptul că face ca animalele să se „învârtă în cerc” în felul în care au făcut-o oile doamnei Miao.
Listerioza este asociată în mod obișnuit cu silozuri stricate (hrană pentru oi) și provoacă dezorientare și inflamație pe o parte a creierului animalului, de unde și rotirea în cerc.
Listerioza este o boală infecțioasă, dar nu contagioasă, cauzată de bacteria Listeria monocytogenes, mult mai frecventă la animalele domestice (mamifere domestice și păsări de curte), în special la rumegătoare, decât la om. Bacteria trăiește în sol și în silozurile prost făcute și se dobândește prin ingestie. În Islanda, boala se numește „boala silozului.”
Listerioza la animale poate fi uneori vindecată cu antibiotice (tetracicline și benzilpenicilină) atunci când este diagnosticată precoce. Caprele și oile, de exemplu, pot fi tratate la observarea paraliziei faciale, dar care este, în general, fatală.