Penny Mordaunt e a doua în preferinţele parlamentarilor conservatori , după Rishi Sunak, pentru a prelua şefia partidului și, implicit funcția de premier al Marii Britanii. E a lucrat inclusiv în orfelinatele și spitalele din România abia ieșită din comunism. Acesta a fost unul dintre motivele care au determinat-o să intre în politică, potrivit Sky News.
Care este legătura posibilul viitor premier al Marii Britanii, Penny Mordaunt cu România
Penny Mordaunt s-a născut în 1973, în Torquay, iar la 15 ani a rămas fără mamă, care i-a murit de cancer la sân. De atunci a avut grijă de fratelui ei mai mic până când tatăl lor s-a recăsătorit, când ea avea 18 ani.
„A fost un stres istovitor să pierzi un părinte și să încerci să faci față situației în timp ce înveți, ai grijă de casă și de doi frați. Dar asta te face să devii un om mai puternic și, când mă uit în urmă la acea perioadă, simt tristețe, dar îmi dă și putere în același timp”, spunea Penny Mordaunt în 2019, într-un interviu pentru The Sunday Times.
Când a crescut, ea a venit în România, care abia scăpase de dictatura ceaușistă, și a lucrat în orfelinatele și spitalele de la noi.
Ea spune că aceste experiențe au determinat-o să vrea să intre în politică, așa că s-a întors în Marea Britanie, unde a studiat folozofia la Universitatea din Reading, devenind și șefa ligii studenților.
De asemenea, ea a fost pentru puțin timp șefa presei străine pentru campania prezidenţială din 2000 a lui George W. Bush și a lucrat din nou pentru el când a candidat pentru a doua oară, în 2004. Ulterior s-a dedicat muncii caritabile, apoi a devenit şefa Societăţii britanice de Diabet.
Penny Mordaunt, prima femeie ministru al Apărării în Marea Britanie
Mordaunt și-a început cariera politică în 2003, când a candidat fără succes pentru un loc în Camera Comunelor din partea conservatorilor, în circumscripţia Portsmouth North. A pierdut în faţa candidatei laburiştilor la o distanţă de peste o mie de voturi. În schimb, la scrutinul din 2010 a câștigat la o diferență de peste șapte mii de voturi.
Penny Mordaunt este şi militar în rezervă al Marinei Regale.
Fostul premier David Cameron a promovat-o în funcţia de secretar de stat al forţelor armate, fiind prima femeie care a deţinut acest post.
Ulterior, în 2019, a devenit prima femeie ministru al Apărării, fiind numită de șefa Guvernului de atunci, Theresa May. Ea a pierdut funcția după 85 de zile, fiind înlăturată de succesorul lui May, Boris Johnson, care s-a răzbunat astfel pe ea pentru că l-a susținut pe Jeremy Hunt în cursa pentru șefia Partidului Conservator.
Penny Mordaunt, adeptă a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană
Adeptă a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, Penny Mordaunt a făcut campanie pentru Brexit alături de Boris Johnson, în 2016. În timpul campaniei, a fost ținta unui scandal, pentru că a susținut în mod fals într-un interviu pentru BBC că Marea Britanie nu se poate opune Turciei să devină membră a Uniunii Europene.
După ce David Cameron și-a dat demisia și a fost înlocuit cu Theresa May, Penny Mordaunt a fost numită secretar de stat pentru persoane cu dizabilități, muncă și familie.
În 2017 a înlocuit-o pe Priti Patel, care a trebuit să-și dea demisia din funcția de secretar pentru afaceri internaționale, din cauza unor întâlniri nedeclarate pe care le-a avut cu oficiali israelieni.
În 2019 a făcut istorie, când Theresa May a numit-o prima femeie ministru al apărării. Însă Penny Mordaunt a stat în funcție doar 85 de zile, până când a fost înlăturată de noul prim-ministru Boris Johnson, care a pedepsit-o astfel că l-a susținut pe Jeremy Hunt în cursă pentru șefia Partidului Conservator.
Anul trecut a publicat împreună cu Chris Lewis o carte în care dezvăluie care sunt speranțele ei pentru Marea Britanie post-Brexit. Volumul „Greater: Britain After the Storm” a primit recenzii bune din partea lui Tony Blair și a lui Sir Elton John.
Ea a spus că scriind această carte și-a dat seama că este dislexică, obținând apoi un diagnostic medical în acest sens.
Penny Mordaunt: Sunt femeie, biologic sunt femeie
De când a început cursa pentru șefia partidului, poziționările ei în privința persoanelor transegender au ajuns în atenția publică, unii criticând-o că a renunțat să mai sprijine această comunitate pentru a-și proteja cariera politică.
Când a fost secretar de stat pentru femei și egalitate (în 2018), ea a declarat public că „femeile trans sunt femei, iar bărbații trans sunt bărbați”.
În timpul audierilor de miercuri în cadrul Comitetului 1922 din Partidul Conservator, ea a fost criticată că a ales să înlocuiască cuvintele „femeie” și „mamă” cu „persoană” în legislația privind concediul de maternitate.
La lansarea campaniei, când a fost rugată să definească ce este o femeie, Penny Mordaunt a răspuns: „Sunt femeie, biologic sunt femeie. Și pot să vă spun că, dacă ai fost în Marina Regală și ai concurat împotriva bărbaților, înțelegi care sunt diferențele biologice dintre bărbați și femei”.
Penny Mordaunt are patru pisici burmeze
Penny Mordaunt a deviat de la linia partidului și a votat în favoarea dreptului la avort și a căsătoriilor gay.
Dură în problema imigrației, ea a votat, de asemenea, pentru scăderea câștigurilor de capital și a taxelor corporative și împotriva creșterilor salariale în domeniul public. Dacă va ajunge premier, ea vrea să scadă la jumătate TVA-ul la combustibii.
Penny Mordaunt este divorțată și nu are copii.
La 26 de ani, ea s-a măritat cu Paul Murray, pe care l-a întâlnit când ambii erau studenți la Universitatea din Reading.
„Era conservator când ne-am cunoscut, dar apoi am aflat că fusese, de asemenea, și membru al Partidului Liberal Democrat, de aceea, probabil (relația) era sortită eșecului”, a spus ea într-un interviu pentru The Sunday Times.
Penny Mordaunt este și membră a Asociației Astronomice din Marea Britanie, are patru pisici burmeze și este singurul parlamentar cunoscut ca fiind și rezervist în marina britanică.