Social

Care este cea mai importantă componentă a PNRR! Florin Cîțu a făcut anunțul

Care este cea mai importantă componentă a PNRR! Florin Cîțu a făcut anunțul

Premierul României, Florin Cîțu, a mărturisit că în ultimii 30 de ani în România nu s-a construit niciun spital din bani publici, iar ca o componentă importantă a PNRR o reprezintă construirea de spitale.

Care este cea mai importantă componentă a PNRR! Florin Cîțu a făcut anunțul

„PNRR are două componente: reforme și investiții. În același timp are o limită clară în care banii pot să fie investiți, în 2026. Diferit de fondurile europene, avem niște borne intermediare. Prioritatea a doua o consitutie construirea de spitale. Nu a fost niciunul construit în 30 de ani de zile. Dacă se întârzie un proiect, altul poate să îi ia locul. Trebuie să lovim acele borne. Dacă nu lovim bornele, investiții și reforme, nu primi banii. În PNRR o condiție importantă a fost să fie proiecte mature, care pot fi finalizate până în 2026. Nu poți să te duci la Comisia Europeană cu proiecte care se finalizează istoric, 6-7-8 ani, și să spui că le faci în 3 ani de zile, după ce tu nu ai făcut un astfel de proiect în România. Obiectivul este să luăm cei 29,2 miliarde de euro. Acolo sunt 3 elemente.

România are nevoie de investiții în infrastructură

Infrastructură, a fost o discuție dacă este verde sau nu. Am fost foarte clar că România are nevoie de investiții în infrastructură, și le vom face oricum. Ori prin PNRR, ori de la buget, dar noi le facem.

Construcția de spitale noi este vitală pentru România

Un al doilea lucru la care ţin foarte mult din PNRR este construirea de spitale noi.Pentru că această problemă a apărut după o criză sanitară. Indiferent de câte sume au fost investite în sistemele sanitare din Europa, toate au avut probleme. Construcția de spitale noi este vitală pentru România. Nu s-a construit din bani publici niciun spital în ultimii 30 de ani de zile. Am reușit să trecem mai bine prin pandemie decât alte țări pentru că am luat alte măsuri.

Un alt element este fondul de dezvoltare pentru unitățile administrativ teritoriale. Un fond de dezvoltare care are acolo 2 miliarde de euro. Bani care se vor duce în special către unitățile administrativ teritoriale care nu au avut acces la finanțare până în acest moment”, a declarat Florin Cîțu, potrivit Antena 3.