Actual Lifestyle

Care este banala plantă ce ne poate declanșa alergia, de acum până în luna noiembrie. Video

Care este banala plantă ce ne poate declanșa alergia, de acum până în luna noiembrie. Video

Plantele sunt o sabie cu două tăișuri: vindecă sau ne crează probleme medicale, cea mai frecventă fiind alergia. Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

Care este banala plantă ce ne poate declanșa alergia, de acum până în luna noiembrie. VIDEO

Suntem în plin sezon al alergiilor. O plantă, care poate fi adusă de simple adieri ale vântului, ne poate provoca o alergie supărătoare, de care numai medicii specialiști îi mai pot găsi soluția.

Este vorba despre planta numită ambrozie, care înflorește din luna iulie și are o durată de viață de câteva luni, până în noiembrie.

Ambrozia (Ambrosia) este un gen de plante erbacee, sau de arbuști, aparținând familiei Asteraceae, provenind din America de Nord și America de Sud, de unde s-a răspândit prin Europa.

Genul acesta cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene, care cresc în special în regiunile plate, sărace în apă și nisipoase.

Varii specii de Ambrosia produc cantități mari de polen, care, prin diseminare anemocorică, este unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alergice, cunoscută în popor ca „febra fânului” (wikipedia).

Peste tot, în mediul rural sau urban, această problemă medicală pe care oamenii în popor o numesc febra fânului, poate să ne trimită de urgență la medic, dacă avem o sensibitate cât de mică.

Fiecare plantă alergia se manifestă în funcţie de perioada de polenizare. Perioada de polenizare pentru ambrozie (”ambrosia artemisiifonia”) este în perioada iunie și iulie, până în octombrie și chiar noiembrie. Și exact acum este perioada cea mai intensă  în care apar manifestările clinice cele mai evidente.

Opinia specialistului

Dr. Constantin Pasecinic, unul dintre specialiștii principali în dermatologie al Republicii Moldova, ne-a spus că unele persoane sunt mai afectate de alergii decât altele motivul fiind în primul rând culoarea pielii, dar și a ochilor. Persoanele care au ochii deschiși la culoare și tenul alb sunt primele vizate de alergii.

Imunitatea scăzută este de asemenea un factor declanșator al alergiei și surpriză, la polul opus, pot crea probleme și celor care au imunitate prea ridicată. Deci, este nevoie și la imunitate de echilibru, potrivit opiniei medicului specialist.

Febra fânului este o reactie alergică, răspunsul sistemului imunitar la particule străine existente în aerul respirat. Febra de fan, de obicei se referă la alergiile care se declanșează în aer liber, la alergeni de genul polenului. Și ambrozia este un factor declanșator.

Manifestările acestui tip de alergie nu sunt deloc uşoare. Pot avea loc inclusiv manifestări grave, care pot duce chiar la şoc anafilactic, dacă nu se intervine la timp. Iar recoamandarea oricărui medic este să mergem la specialistul alergolog sau dermatolog.

Diagnosticul medical este rinita alergică. Rinita alergică este o inflamație a mucoasei nazale ce apare ca urmare a expunerii la un alergen precum polenul, în cazul nostru de astăzi.

Care sunt simptomele:

  • Mâncărimi la nivelul nasului, gurii, ochilor, gâtului sau pielii;
  • Rinoree apoasă ( curge nasul);
  • Strănut;
  • Lăcrimatul ochilor;

Ulterior, mai pot aparea și alte simptome, precum:

  • Congestie nazală;
  • Tuse;
  • Urechi înfundate;
  • Scăderea simtului mirosului;
  • Dureri în gat;
  • Cearcăne;
  • Ochi umflați;
  • Oboseală;
  • Iritabilitate;
  • Dureri de cap.

În majoritatea cazurilor, simptomele rinitei alergice sunt ușoare și pot fi tratate fără probleme. În unele cazuri însă, simptomele pot fi severe și persistente, afectând somnul, dar și viața de zi cu zi a persoanele afectate.

Ocazional, simptomele rinitei alergice se îmbunătățesc în timp, ceea ce poate dura mulți ani, iar șansele ca problema să dispară complet sunt mici. Și aici intervine explicația doctorului Pasecinic care a descoperit, după peste 40 de ani de activitate, că unele persoane sunt mai afectate decât altele în funcție de caracteristicile fizionomice cu care oameni s-au născut.

Alte date informative

Polenul de ambrozie este foarte dificil de evitat, iar reactiile alergice pot continua, în timp. Cu toate acestea, exista numeroase scheme de tratament, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei la ambrozie.

Pot fi deopotrivă utilizate medicamente sau variante de imunoterapie alergen specifică sub forma sublinguală sau subcutanată: “vaccinul împotriva alergiei la ambrozie”. Imunoterapia are rolul de a desensibiliza persoana la alergia provocata de ambrozie.

Alergia la ambrozie poate fi ameliorată și prin aplicarea unor tratamente naturiste, complementar tratamentului medicamentos.

Se recomandă consultarea medicului, dacă ne luăm după părerea proprie sau altor persoane care nu sunt din domeniu, putem acutiza problema și nicidecum să o rezolvăm.

Concluzie

Alergia la ambrozie este o afecțiune răspândită în rândul populației de toate vârstele. Simptomele afecțiunii pot fi ameliorate prin tratamente medicale, persoanele afectate pot fi desensibilizate prin imunoterapie.

Prevenție: Alergia poate fi prevenită prin modificarea stilului de viată și a unei diete alimentare potrivită pentru situația dată. În cazul în care suferiți de alergie la ambrozie, adresați-vă unui medic specialist, pentru a vă recomanda cea mai potrivită formulă de tratament.

Foto: EVZ/ video: youtube