Halloween-ul are o istorie bogată și fascinantă. Deși este acum asociat cu costume, dulciuri și decoruri înfricoșătoare, originile sale sunt departe de această imagine.Sărbătoarea de Halloween-ul își are rădăcinile întrfestival celtic antic numit Samhain.
Celticii, care trăiau acum mai bine de 2.000 de ani în zona Irlandei, Scoției și a altor părți ale Europei, marcau prin Samhain sfârșitul sezonului de recoltă și începutul iernii.
Samhain nu era doar un simplu festival agricol. Celticii credeau că în această noapte, bariera dintre lumea celor vii și cea a spiritelor devenea foarte subțire, permițându-le spiritelor să traverseze în lumea noastră. Unele spirite erau binevoitoare, dar altele puteau fi periculoase. Pentru a se proteja de spiritele rele, oamenii aprindeau focuri mari, își decorau casele și purtau măști și costume pentru a speria entitățile nedorite.
Cu timpul, creștinismul a ajuns să influențeze cultura celtică. Biserica a stabilit în secolul al VIII-lea o sărbătoare numită „Ziua Tuturor Sfinților” pe 1 noiembrie, iar noaptea de dinainte a devenit cunoscută sub numele de „All Hallows’ Eve” – care a evoluat în „Halloween”. Astfel, noaptea spiritelor a continuat, dar într-o formă mai domesticită.
În America, Halloween-ul a devenit popular abia în secolul al XIX-lea, odată cu valul de imigranți irlandezi și scoțieni. Aceștia au adus cu ei tradițiile, iar americanii le-au adoptat și adaptat. Din acest mix cultural, au apărut obiceiurile de a colinda pentru dulciuri („trick or treat”), de a ciopli dovleci și de a organiza petreceri costumate, potrivit wikipedia.